Brama kościelna

Epitafia zewnętrzne

Kościół Matki Bożej Częstochowskiej

dariuszfaranciszek°: Kościół filialny MB Częstochowskiej i Świętego Jerzego z 1620 r (poewangelicki) . Remontowany w 1852 i 1911 r. Kościół szachulcowy konstrukcji słupowo – ramowej. Orientowany, zbudowany na planie krzyża greckiego. Wszystkie ramiona kryte dachami dwuspadowymi o jednakowej wysokości. Prezbiterium zamknięte trójbocznie z delikatnym trójbocznie wybrzuszeniem. Wieża drewniana od frontu konstrukcji słupowej o zwężających się ku górze ścianach. Zwieńczona ostrosłupowym czworobocznym ...
dariuszfaranciszek°: Kościół filialny MB Częstochowskiej i Świętego Jerzego z 1620 r (poewangelicki) . Remontowany w 1852 i 1911 r. Kościół szachulcowy konstrukcji słupowo – ramowej. Orientowany, zbudowany na planie krzyża greckiego. Wszystkie ramiona kryte dachami dwuspadowymi o jednakowej wysokości. Prezbiterium zamknięte trójbocznie z delikatnym trójbocznie wybrzuszeniem. Wieża drewniana od frontu konstrukcji słupowej o zwężających się ku górze ścianach. Zwieńczona ostrosłupowym czworobocznym hełmem. Dzwon z 1657 r. odlany przez Sebastiana Goetza. Na chorągiewce data „1911”. Wg.

Krasowice. Kościół, szkoła i sklep.
    Przedwojenna widokówka z Krasowic ukazująca jej najważniejsze ...