Wnętrza

Dom handlowy Stefan Esders (dawny)

Stefan Esders Kaufhaus Ohlauer Strasse 12

Nie istnieje

Dom handlowy Stefan Esders. W 1913 roku obiekt poszerzono o sąsiednią, wąską kamienicę. Jej XIX-wieczną elewację Alvin Wedemann przebudował w duchu secesji, nawiązując bezpośrednio do wcześniejszej o osiem lat narożnej bryły. W głębi ulicy Łaciarskiej widoczny budynek biurowy Hansa Poelziga, powstały w 1911. Warto dokonać porównania z wcześniejszym zdjęciem na którym w tle, w skrócie ul. Łaciarskiej, widać kamienice, które wyburzono przed budową budynku Poelziga ...
Dom handlowy Stefan Esders. W 1913 roku obiekt poszerzono o sąsiednią, wąską kamienicę. Jej XIX-wieczną elewację Alvin Wedemann przebudował w duchu secesji, nawiązując bezpośrednio do wcześniejszej o osiem lat narożnej bryły. W głębi ulicy Łaciarskiej widoczny budynek biurowy Hansa Poelziga, powstały w 1911. Warto dokonać porównania z wcześniejszym zdjęciem na którym w tle, w skrócie ul. Łaciarskiej, widać kamienice, które wyburzono przed budową budynku Poelziga jak i sąsiednią kamienicę przy Oławskiej wcieloną do domu handlowego Stefan Esders. [mlose]

Dom handlowy Stefan Esders z 1905 roku. Dzieło architekta Alvina ...
    Rzuty kondygnacji domu handlowego Stefan Esders.