Detale architektoniczne

Ogród-park
Willa Pan Tadeusz

Pensjonat Dworek Galosa

Strona obiektu

"(...) Budynek położony jest w malowniczej okolicy u podnóża góry „Chłopek” w górach Bialskich. Swą atrakcyjną lokalizację zawdzięcza temu, iż frontowe drzwi wychodzą na jedną z uliczek Stronia (ul. Kościelna) natomiast podwórko graniczy z polami i lasami znajdującymi się w Strachocinie. Jest to, o tyle ciekawe położenie, że pomimo tego, iż budynek znajduje w wiosce i pozostaje w bezpośrednim kontakcie z naturą i otoczeniem wiejskim, to jednak goście przybywający ...
Strona obiektu

"(...) Budynek położony jest w malowniczej okolicy u podnóża góry „Chłopek” w górach Bialskich. Swą atrakcyjną lokalizację zawdzięcza temu, iż frontowe drzwi wychodzą na jedną z uliczek Stronia (ul. Kościelna) natomiast podwórko graniczy z polami i lasami znajdującymi się w Strachocinie. Jest to, o tyle ciekawe położenie, że pomimo tego, iż budynek znajduje w wiosce i pozostaje w bezpośrednim kontakcie z naturą i otoczeniem wiejskim, to jednak goście przybywający do „Dworku” mogą również korzystać ze wszystkich atrakcji Stronia Śląskiego. Jesteśmy obiektem, który jest celem podróży wielu gości. Bryła budynku pochodzi z końca XIX w. Formą i kształtem przypomina „Dworek”. Jednak czas i okres wojen spowodował, że niestety, ale wymagał wielu remontów i renowacji. Prace budowlane trwały ok. 10 lat, aby przywrócić pierwotną formę budynku.(...)

Fragment z pracy magisterskiej Moniki Galos.
Poniżej, do pobrania cały rys historyczny