Dom nr 7 (dawny pawilon ogrodowy Mutiusów)

Staw rekreacyjny (nie istnieje)

Park Mutiusów (dawny)

Istnieje częściowo

Park znajdował się na południe od pałacu Mutiusów na Starym Zdroju. Zajmował teren między korytem Pełcznicy (ul. Przywodna) a obecną ul. Parkową. Na terenie parku znajdowały się trzy stawy, z czego dwa hodowlane, oddzielone od siebie groblą. W późniejszym czasie stawy połączono w jeden z wyspą. Pod koniec XX wieku staw zasypano z powodu dużego zanieczyszczenia wodami przemysłowymi. W północno-zachodniej części parku, na wzniesieniu, znajdował się pawilon ogrodowy. Częściowo zachował się do dnia dzisiejszego, ...
Park znajdował się na południe od pałacu Mutiusów na Starym Zdroju. Zajmował teren między korytem Pełcznicy (ul. Przywodna) a obecną ul. Parkową. Na terenie parku znajdowały się trzy stawy, z czego dwa hodowlane, oddzielone od siebie groblą. W późniejszym czasie stawy połączono w jeden z wyspą. Pod koniec XX wieku staw zasypano z powodu dużego zanieczyszczenia wodami przemysłowymi. W północno-zachodniej części parku, na wzniesieniu, znajdował się pawilon ogrodowy. Częściowo zachował się do dnia dzisiejszego, obecnie jest to dom nr 7 przy ul. Parkowej. W latach 60. XX wieku na terenie parku, w miejscu stawu, wybudowano szkołę. Ślady po dawnym parku są obecnie właściwie niedostrzegalne.

Rycina przedstawiająca "stary" pałac na Starym Zdroju, więc jest ...
    Pawilon ogrodowy w pałacowym parku.