Dwór Miechowice Oławskie

Schloss Mechwitz

Istnieje częściowo

Renesansowy dwór pochodzący z II poł. XVI wieku należący obecnie do prywatnego właściciela. Przebudowany w XVIII i XIX wieku. Budowla jest murowana, wykonana z kamienia. Ówcześnie dwór otoczony był fosą z kamiennym mostem, z którego pozostała obecnie mała część. Fasada ośmioosiowa nosi ślady dekoracji sgraffitowej. Wewnętrzne pomieszczenia kryte klepką. Znajdująca się na parterze sala posiada unikatowy strop belkowy z malowanymi motywami roślinnymi. W czasach świetności budowlę nobilitowały herby ...
Renesansowy dwór pochodzący z II poł. XVI wieku należący obecnie do prywatnego właściciela. Przebudowany w XVIII i XIX wieku. Budowla jest murowana, wykonana z kamienia. Ówcześnie dwór otoczony był fosą z kamiennym mostem, z którego pozostała obecnie mała część. Fasada ośmioosiowa nosi ślady dekoracji sgraffitowej. Wewnętrzne pomieszczenia kryte klepką. Znajdująca się na parterze sala posiada unikatowy strop belkowy z malowanymi motywami roślinnymi. W czasach świetności budowlę nobilitowały herby znanych rodów tj.: Pannwitzów, Kittlitzów, Tschirschkych i Vaterych. Wokół dworu znajduje się park pochodzący z ok. 1860 roku.
( mietok )

Dwór