Wieża bramna - dzwonnica

Detale architektoniczne

Kościół św. Anny

XIII w.

Gotycki kościół św. Anny z XIII w., przebudowywany w XV w. We wnętrzu renesansowy ołtarz i barokowe wyposażenie.
Lutynka - jest najstarszym osiedlem na terenie gminy Wymiarki. Istniała ona już w X wieku. W XI wieku osada była już tak duża, że zbudowano w niej drewniany kościółek. Na zachowanych niemieckich pocztówkach, przedstawiających kościół w Lutynce, widnieje rok 1082 jako rok budowy tegoż kościółka. Kościół w Lutynce został przebudowany w XIV w. Do przebudowania użyto kamienia polnego. Budowla ...
Lutynka - jest najstarszym osiedlem na terenie gminy Wymiarki. Istniała ona już w X wieku. W XI wieku osada była już tak duża, że zbudowano w niej drewniany kościółek. Na zachowanych niemieckich pocztówkach, przedstawiających kościół w Lutynce, widnieje rok 1082 jako rok budowy tegoż kościółka. Kościół w Lutynce został przebudowany w XIV w. Do przebudowania użyto kamienia polnego. Budowla jest w dobrym stanie, usytuowana na wzniesieniu, otoczona murem z dzwonnicą, przy której znajdują się dwa krzyże pokutne z wyrytą datą 1418 r. Obiekt wpisany do rejestru zabytków. Znajduje się pod stałą opieką wojewódzkiego konserwatora zabytków. We wsi znajduje się także cmentarz wiejski z XIX w. Za:

Lutynka na litografii z początku XX wieku.
    Lutynka. Widok ogólny, szkoła pomnik wojenny i kościół.