Wnętrza kaplicy

Krypta (dawna)

Kaplica grobowa rodziny Hochbergów (mauzoleum)

Hochbergsche Gruftkapelle, Sommerhaus / Lusthaus

Kaplica grobowa rodziny Hochbergów (mauzoleum) - budowla zlokalizowana jest na południowy wschód od zamku, na Topolowej Górce (Papelberg), przy południowej bramie parku. Obiekt wybudowany został na początku XVII wieku jako drewniany pawilon tzw. Sommerhaus. W 1734 roku został on zastąpiony przez murowany Lusthaus wzniesiony przez Felixa Hammerschmidta, autora barokowej przebudowy budynku głównego zamku. Obiekt wybudowano na planie ośmioboku foremnego o grubych – ponad 1 m – murach, ze sklepieniem ...
Kaplica grobowa rodziny Hochbergów (mauzoleum) - budowla zlokalizowana jest na południowy wschód od zamku, na Topolowej Górce (Papelberg), przy południowej bramie parku. Obiekt wybudowany został na początku XVII wieku jako drewniany pawilon tzw. Sommerhaus. W 1734 roku został on zastąpiony przez murowany Lusthaus wzniesiony przez Felixa Hammerschmidta, autora barokowej przebudowy budynku głównego zamku. Obiekt wybudowano na planie ośmioboku foremnego o grubych – ponad 1 m – murach, ze sklepieniem w formie kopuły wspartej obwodowo na murach i wielospadowym dachem mansardowym. Pierwotnie mauzoleum nazywane było Domem lub Pawilonem Letnim i pełniło funkcję belwederu – miejsca widokowego a jednocześnie stało się centralnym punktem utworzonego wokół niego ogrodu z rozchodzącymi się promieniście alejami lipowymi. (1)
„Przy bramie południowej parku powstał w roku 1734 dla uciech dworskich tzw. Pawilon letni, rodzaj arkadii, masywnej budowli pięciobocznej o grubych murach i cechach pseudorenesansowych. W roku 1883 tę leśną świątynię Diany przeznaczono na Mauzoleum rodzinne dziedziców Książa. W skale została wykuta obszerna krypta.”(2) „Świątynia pełniła funkcję Mauzoleum do roku 1945. W maju 1945 do kompleksu Książ wkroczyła Armia Czerwona i stacjonowała tam do sierpnia 1946. Sowieci (...) splądrowali Mauzoleum.”(3) „Jesienią 1945 roku, w wielkiej tajemnicy, dawni książęcy pracownicy przenieśli trumnę ze szczątkami księżnej na ewangelicki cmentarz w dzielnicy Szczawienko. Tam ukryli je w grobowcu pewnego kupca.”(4)"Jesienią 1980r. zajęto się budynkiem mauzoleum w parku. Specjalna komisja, która przeprowadziła wizję lokalną, zaproponowała utworzenie w obiekcie lapidarium i przeznaczenie dla ruchu turystycznego istniejącego tunelu długości około 25 metrów." (5)

Petroniusz w oparciu o źródła: Projekt budowlano-konserwatorski: Remont elewacji Mauzoleum Hochbergów, Jacek Kramnik, luty 2013 (1); ABC Zamku Książ. 80 wiadomości. Wałbrzyskie Towarzystwo Kultury (2); użytkownik Kanonier.DSW (3); (4);Losy rezydencji dolnośląskich w latach 1945-1991, Romuald Łuczyński, Oficyna Wydawnicza Atut, 2010 (5);

Kaplica grobowa rodziny Hochbergów (mauzoleum) niedaleko Zamku ...
    Kaplica grobowa rodziny von Hochberg, można częściowo porównać ...
    Kaplica
    Kaplica grobowa rodziny Hochbergów
    Pawilon letni z roku 1734, który w roku 1883 został przeznaczony ...
    Mauzoleum widziane od północnego zachodu.
    Schody prowadzące do kaplicy grobowej.
    Kaplica grobowa, wejście.
    Kaplica grobowa rodziny Hochbergów ( mauzoleum )
    Kaplica grobowa rodziny Hochbergów (mauzoleum).
    Kaplica grobowa Hochbergów.
    Rozpoczęto wreszcie remont kaplicy grobowej Hochbergów.
    Kaplica grobowa rodziny Hochbergów w trakcie remontu.
    Nowa elewacja kaplicy grobowej rodziny Hochbergów.
    Odremontowana kaplica grobowa rodziny Hochbergów. Szkoda, że okna ...
    Nowa elewacja kaplicy grobowej.
    Odnowiona elewacja kaplicy grobowej Hochbergów.
    Kaplica grobowa Hochbergów (mauzoleum) po renowacji.
    Mauzoleum Hochbergów.
    Pamiątkowa tablica tuż przed odsłonięciem.
    Mauzoleum po renowacji.
    Mauzoleum po renowacji. W planach jest przywrócenie ogrodzenia ...
    Wywietrzniki nad krypta przy kaplicy Hochbergów.
    komentarze: 0
    Jeden z wywietrzników nad kryptą oraz w krypcie http://dolny-slask.org.pl/5227262,foto.html?idEntity=3807814.
    Kaplica grobowa Hochbergów . Na dole zdjęcia resztki ogrodzenia.
    Mauzoleum po kapitalnym remoncie. Szczerze mówiąc (pisząc) od ...
    Kaplica grobowa rodziny Hochbergów w ujęciu z głównego niegdyś ...
    Kaplica grobowa rodziny Hochbergów przy Alei Lipowej w Książańskim ...
    Kaplica grobowa Hochbergów .
    Tablica pamiątkowa w ścianie tuż obok drzwi.
    komentarze: 0
    Aleja Lipowa, schody i mauzoleum. Tak było kiedyś http://dolny-slask.org.pl/982406,foto.html?idEntity=515561.
    Rozpoczął się remont krypty grobowej rodziny Hochbergów.
    Wywietrzniki nad kryptą grobową.