Dom opieki dla kobiet i emerytowanych diakonis Domu Diakonijnego na Gliniankach (dawny)

Damenheim Feierabendhaus des Lehmgrubener Diakonissen Mutterhauses

Nie istnieje

Dom został wybudowany w latach 1927-1928 według projektu Richarda Gaze. Był to dom opieki nad starszymi samotnymi kobietami, posiadał 20 jednoosobowych przeznaczonych dla nich pokoi oraz świetlice. Poza tym na stałe mieszkało tu również 15 emerytowanych diakonis. Ów dom diakonijny miał być pierwszym budynkiem planowanego większego kompleksu diakonijnego, który w zamyśle jego twórców obejmować miał jeszcze duży szpital, przedszkole, żłobek, szkołę prowadzenia gospodarstwa domowego, kościół i dom parafialny. ...
Dom został wybudowany w latach 1927-1928 według projektu Richarda Gaze. Był to dom opieki nad starszymi samotnymi kobietami, posiadał 20 jednoosobowych przeznaczonych dla nich pokoi oraz świetlice. Poza tym na stałe mieszkało tu również 15 emerytowanych diakonis. Ów dom diakonijny miał być pierwszym budynkiem planowanego większego kompleksu diakonijnego, który w zamyśle jego twórców obejmować miał jeszcze duży szpital, przedszkole, żłobek, szkołę prowadzenia gospodarstwa domowego, kościół i dom parafialny. Z powodu braku funduszy w czasach kryzysu, a później w czasie wojny do realizacji planów jednak nie doszło.

Dom Kobiet Emerytek Macierzystego Domu Diakonijnego na Gliniankach
    Budynek przy ul. Bardzkiej nr 25.
    Dom opieki dla starszych kobiet i emerytowanych diakonis Domu ...

Dom opieki dla kobiet i emerytowanych diakonis Domu Diakonijnego na Gliniankach (dawny) na innych fotografiach