Wn
Wnętrze

Restauracja letnia (Pawilon Ministerstwa Leśnictwa)

Pawilon funkcjonował pod hasłem "Polskę musimy dolesić". Pokazywał osiągnięcia, organizację, hodowlę i ochronę lasów, produkcję i użytkowanie, przebudowę lasów, przemysł drzewny na Ziemiach Odzyskanych. Obecne były modele Pagedu w Gdyni, nowoczesnego tartaku, wyłuszczarni nasion oraz składnicy drzewa przy stacji kolejowej. W pawilonie można było poznać gatunki drzew oraz wyroby z drzewa jak również przekroje drzew, produkty uboczne, korę garbarską, grzyby, jagody, ściółkę torfową, szkodniki leśne. ...
Pawilon funkcjonował pod hasłem "Polskę musimy dolesić". Pokazywał osiągnięcia, organizację, hodowlę i ochronę lasów, produkcję i użytkowanie, przebudowę lasów, przemysł drzewny na Ziemiach Odzyskanych. Obecne były modele Pagedu w Gdyni, nowoczesnego tartaku, wyłuszczarni nasion oraz składnicy drzewa przy stacji kolejowej. W pawilonie można było poznać gatunki drzew oraz wyroby z drzewa jak również przekroje drzew, produkty uboczne, korę garbarską, grzyby, jagody, ściółkę torfową, szkodniki leśne. W pawilonie poznać można było możliwości szkolnictwa leśnego, poczytać czasopisma branżowe, poznać parki narodowe i rezerwaty. Jako eksponat stał też wóz do przewozu dłużyc oraz panorama leśna okraszona hasłem "Chrońmy przyrodę ojczystą". Na miejscu można było kupić wyroby z drzewa w postaci mat, zabawek, koszyczków i podobnych. Na miejscu także dostępny był sok jagodowy oraz grzyby w sprzedaży.

Pawilon Dyrekcji Lasów w budowie
    Przyszła restauracja letnia - widok ogólny.