Wnętrza

Dom nr 26

Gospoda wiejska (1945-1945), Gasthaus "Zur Hoffnung", Gasthof "Villa Waldfrieden"

Istnieje częściowo

Zajazd prowadzony, przynajmniej od 1890 r. (pierwsza wzmianka) przez miejscowego gastronoma i właściciela Augusta Grützner'a do 1945 r. (zmarł w Niemczech 26 maja 1955 r.). W 1912 r. lokal wydzierżawił August Unverricht i zmienił jego nazwę na Gasthaus "Zur Hoffnung" (gospoda "Dla Nadziei"). Po II WŚ była tu gospoda wiejska, zlikwidowana po "reformach" Hilarego Minca. Po śmierci pierwszych polskich właścicieli, sprzedany przez spadkobierców po 1990 r. prywatnemu "inwestorowi". Ten rozpoczął remont, ...
Zajazd prowadzony, przynajmniej od 1890 r. (pierwsza wzmianka) przez miejscowego gastronoma i właściciela Augusta Grützner'a do 1945 r. (zmarł w Niemczech 26 maja 1955 r.). W 1912 r. lokal wydzierżawił August Unverricht i zmienił jego nazwę na Gasthaus "Zur Hoffnung" (gospoda "Dla Nadziei"). Po II WŚ była tu gospoda wiejska, zlikwidowana po "reformach" Hilarego Minca. Po śmierci pierwszych polskich właścicieli, sprzedany przez spadkobierców po 1990 r. prywatnemu "inwestorowi". Ten rozpoczął remont, ale po rozebraniu budynku gospodarczego na tyłach budynku głównego (widoczny jeszcze na zdjęciach satelitarnych Targeo, Geoportal), zniknął. Budynek o naruszonej konstrukcji, niszczeje. /SyG/

Owiesno
    Zamek, gospoda i sklep A. Grütznera, kościół, miejscowy staw.