Pałac Udanin

Schloss Gäbersdorf

Pałac wzniesiono w latach 1823-1824. W 1860 r. dokonano rozbudowy pałacu dodając węższe skrzydła boczne. Ostatnia przebudowa miała miejsce w latach 70. XX wieku, a polegała głównie na pozbawieniu pałacudawnego wystroju architektonicznego.
Poniższy opis wg.
Pałac istniał już w XVIII w., przebudowany w latach 1823-1824 przez Emila Kranste dla Juliusa von Richthofena, zatracił cechy stylowe. Założony został na planie prostokąta, podpiwniczony. Nad ...
Poniższy opis wg.
Pałac istniał już w XVIII w., przebudowany w latach 1823-1824 przez Emila Kranste dla Juliusa von Richthofena, zatracił cechy stylowe. Założony został na planie prostokąta, podpiwniczony. Nad głównym wejściem znajduje się kartusz herbowy. Już w XVIIw. obok pałacu założony został pierwszy ogród. Pod koniec XIX w. zamieniony na park krajobrazowy wg projektu Eduarda Petzolda z 1887r. dla Siegfrieda von Richthofena. Część parku ogrodzona została murem. W parku znajdują się drzewa: platan klonolistny, sosna czarna, miłorząb dwuklapowy, świerki, cis pospolity, jodła jednobarwna, jesiony wyniosłe, sosna sejmutka, jedlice Douglasa odmiany zielonej, lipy drobnolistne, graby pospolite, klony. Wiek starodrzewia wynosi ok. 120 lat, gatunki iglaste wprowadzono w pocz. XX wieku.
Dawny adres: Udanin nr 14.

Pałac w Udaninie na rycinie z teki Alexandra Dunckera.