Wnętrze wieży widokowej

Cmentarz

Wieża widokowa (d. kościół katolicki)

Katholische Kirche, Evangelische Kirche, dzwonnica

XV/XVI w.
Istnieje częściowo

Wieża dawnego kościoła parafialnego zbudowanego w XV/XVI w. na rzucie kwadratu, nakryta namiotowym dachem. Naroża akcentowane lizenami w tynku, okna w kamiennych opaskach o różnym wykroju: trójliścia ściętego, kotarowym i oślego grzbietu. Na wieży, która służyła po rozebraniu kościoła w 1849 r. jako dzwonnica, pozostały dzwony z 1576, 1595 i 1612 r. W przyziermiu była tumba grobowa z 1612 r. Duży zespół kilkunastu kamiennych płyt nagrobnych i epitafiów wykuto ze ścian rozbieranego kościoła i przeniesiono ...
Wieża dawnego kościoła parafialnego zbudowanego w XV/XVI w. na rzucie kwadratu, nakryta namiotowym dachem. Naroża akcentowane lizenami w tynku, okna w kamiennych opaskach o różnym wykroju: trójliścia ściętego, kotarowym i oślego grzbietu. Na wieży, która służyła po rozebraniu kościoła w 1849 r. jako dzwonnica, pozostały dzwony z 1576, 1595 i 1612 r. W przyziermiu była tumba grobowa z 1612 r. Duży zespół kilkunastu kamiennych płyt nagrobnych i epitafiów wykuto ze ścian rozbieranego kościoła i przeniesiono do Cieplic, gdzie umieszczono je w murze otaczającym teren kościoła.
Ruinę i dawny cmentarz otacza kamienny mur z półkoliście zamkniętą bramą. Nad dawnym cmentarzem stoi drewniany krzyż, poświęcony dwóm polskim żołnierzom zabitych w nieznanych okolicznościach i czasie. Obok budynek dawnej plebanii z końca XVIII w. [za \"Słownikiem geogr. turystycznej Sudetów\" M. Staffy tom 4].

Petroniusz: W trakcie przebudowy przeprowadzonej w roku 2010 w ramach unijnego programu "Zobaczyć Krajobraz - Dotknąć Przyszłość" wieżę przekształcono w punkt widokowy. Przy wieży, na rzucie dawnego kościoła, wybudowano punkt informacji turystycznej z salą spotkań.

Radomierz (powiat jeleniogórski), rysunek przedstawiający dwie ...
    Plebania i dawny kościół katolicki w Radomierzu (obecnie wieża ...