Szkoła Podstawowa - filia

XIX

Szkoła Podstawowa, ul. Michałowicka 11, mur., koniec XIX w., architektura wernakularna nawiązująca do budownictwa ceglanego.
Stan zachowania:średni
Zalecenia konserwatorskie:
— ochronie podlega bryła budynku (z wystawką z trójkątnym szczytem w elewacji bocznej) oraz forma zadaszenia (dach naczółkowy z wysuniętymi okapami opartymi na dekoracyj-nach wspornikach i dach dwuspadowy nad szczytem wystawki, również z wysuniętymi okapami);
— ochronie podlega wystrój elewacji (kształty i układ otworów, cokół licowany kamieniem, gzymsowania, narożne pseudoboniowanie, tynkowe obramienia okienne, stylowa stolarka okienna i drzwiowa).

Jeden z budynków szkolnych widzianych od strony Michałowic.
    Widok dla jadących od Jeleniej Góry, czyli od dołu.