Kaplica św. Jana Pawła II (d. kaplica grobowa)

Kaplica grobowa rodziny von Cranap

przełom XIX/XX w.

Kaplica w Kościelnikach Górnych została wybudowana na przełomie XIX i XX w. jako mauzoleum grobowe rodziny von Carnap..
W podziemiach kaplicy znajduje się spora krypta, gdzie złożone zostały ciała trojga członków rodziny. Pierwszy spoczął tu w 1904 r. Rüdiger Peter Kaspar Albert (ur. 1890 r.) – czternastoletni syn Johanna Rüdigera Ludwiga i Ilse von Carnap. W 1914 r., obok syna pochowany został Johann Rüdiger Ludwig. Jako ostatnią pochowano tu prawdopodobnie Ilse von Carnap. Niestety, nie jest znana ...
W podziemiach kaplicy znajduje się spora krypta, gdzie złożone zostały ciała trojga członków rodziny. Pierwszy spoczął tu w 1904 r. Rüdiger Peter Kaspar Albert (ur. 1890 r.) – czternastoletni syn Johanna Rüdigera Ludwiga i Ilse von Carnap. W 1914 r., obok syna pochowany został Johann Rüdiger Ludwig. Jako ostatnią pochowano tu prawdopodobnie Ilse von Carnap. Niestety, nie jest znana data jej śmierci (najprawdopodobniej w czasie II wojny światowej).
W 1961 r. kaplica została zaadaptowana na punkt katechetyczny i spełniała tę funkcję do 1990 r.
Od 1990 r. odprawiane są tu Msze św. oraz sprawowane sakramenty Chrztu św. i Małżeństwa, a kaplica mszalna stała się filią parafii pw. Ścięcia św. Jana Chrzciciela w Kościelniku. Biskup Legnicki Stefan Cichy w 2014 r. nadał jej tytuł pw. Św. Jana Pawła II.
Na podstawie

Kaplica grobowa rodziny von Cranap.