Miejska rzeźnia w Wałbrzychu została wybudowana w roku 1888 w zachodniej części miejskiego pastwiska. Na jej terenie znajdowały się m.in.: ubojnia bydła, trzody chlewnej i koni, stajnie, jatki, magazyny, chłodnia oraz budynek administracyjny z miejskim i powiatowym laboratorium chemicznym (na pierwszym piętrze). W skład chłodni wchodziła hala wstępnego chłodzenia oraz dwupiętrowa chłodnia właściwa o powierzchni ok. 200 m2. Dwie sprężarki chłodzące, wykorzystując amoniak jako czynnik chłodzący, miały ...
Miejska rzeźnia w Wałbrzychu została wybudowana w roku 1888 w zachodniej części miejskiego pastwiska. Na jej terenie znajdowały się m.in.: ubojnia bydła, trzody chlewnej i koni, stajnie, jatki, magazyny, chłodnia oraz budynek administracyjny z miejskim i powiatowym laboratorium chemicznym (na pierwszym piętrze). W skład chłodni wchodziła hala wstępnego chłodzenia oraz dwupiętrowa chłodnia właściwa o powierzchni ok. 200 m2. Dwie sprężarki chłodzące, wykorzystując amoniak jako czynnik chłodzący, miały dzienną wydajność na poziomie ok. 2,5 tony. Wodę zakład czerpał z miejskiego wodociągu a parę wodną do produkcji gorącej wody - z sąsiedniej łaźni miejskiej. Dla zobrazowania ówczesnej skali uboju posłużmy się statystykami przedstawionymi przez dra Grossera. W roku 1924, jak podał, przeprowadzono ubój 526 koni, 3000 szt. bydła, 3500 cieląt, 8500 świń, 1400 baranów, 95 kóz i 9 psów. W roku 1925 władze miejskie zdawały sobie sprawę, że obiekt jest przestarzały dlatego w kolejnych latach planowano znaczną rozbudowę zakładu lub budowę nowej rzeźni. Po wojnie zakład dalej funkcjonował zgodnie ze swoją pierwotną funkcją. Ostatnia nazwa zakładu przed likwidacją brzmiała: Przedsiębiorstwo Państwowe Zakłady Mięsne w Wałbrzychu. Obecnie część budynków byłych zakładów mięsnych nie istnieje, część jest zrujnowana a w części funkcjonują różnego rodzaju przedsiębiorstwa.
/Petroniusz/
Pokaż więcej
Pokaż mniej