Folwark przypałacowy (dawny)

Mauzoleum rodziny von Schimmelpenning

Wnętrza pałacu

Pałac Łomnica

Schloss Lomnitz

XVIII w.

Nie wiadomo kiedy powstał pierwszy dwór w Łomnicy. Wiadomo jednak, że spłonął doszczętnie 25 lipca 1739 r.

Pierwotnie zbudowany w założeniu czworobocznym z dwoma narożnymi cylindrycznymi bastejami wzniesionymi w latach 1610-1617. Po pożarze
odbudował go ówczesny właściciel majątku, Hans Georg von Seidel. Wtedy to rezydencja otrzymała rzut zbliżony do litery L. Obecna forma pałacu jest efektem przebudowy dokonanej w latach 1841 - 1844, kiedy to podwyższono go o jedną kondygnację i dobudowano ...

odbudował go ówczesny właściciel majątku, Hans Georg von Seidel. Wtedy to rezydencja otrzymała rzut zbliżony do litery L. Obecna forma pałacu jest efektem przebudowy dokonanej w latach 1841 - 1844, kiedy to podwyższono go o jedną kondygnację i dobudowano wieżę pd. - zach. W XIX w. elewacje pałacowe zyskały wystrój eklektyczny i neogotycki.
Jest murowany, dwuskrzydłowy o wnętrzach dwu i trzytraktowych, nakryty dwuspadowymi dachami łamanymi. W salach parteru zachowały się sklepienia krzyżowe i stropy z dekoracją sztukatorską. Wejście główne w skrzydle północnym akcentuje ryzalit.
Niegdyś pałac otaczał piękny park pełen starych rzeźb. W parku znajdowało się muzoleum, którego historia sięga połowy XIX w. Pierwszy spoczął w nim ówczesny właściciel dóbr, Baron Hans Schimmelpenning von der Oye zmarły w 1849 r. W 1852 r. obok spoczęła jego małżonka Maria. Trzeba dodać, że 9 października 1852 r. baronowa została uduszona w sypialni łomnickiego pałacu przez miejscowych chłopów.
Obecnie pałac jest zamieszkany przez indywidualnych użytkowników i znajduje się w zasobach AWRSP. Niestety, wiele pomieszczeń jest kompletnie zrujnowanych.

(za : W. Beną)

Pałac w Łomnicy. Fot. Robert Scholz.