Kościół św. Jadwigi

XVIII

Drewniany kościół w Biskupicach – zabytkowa świątynia pod wezwaniem św. Jadwigi, obecnie kościół filialny parafii św. Jadwigi i św. Jacka w Biskupicach (w miejscowości znajduje się drugi, murowany kościół).
Obecny budynek to druga drewniana świątynia we wsi – pierwsza była filialnym obiektem parafii w Sternalicach i nie wiadomo kiedy powstała. Współczesny kościół stanął w 1718 (prawdopodobnie stary stał się za mały) – cieśla Jan Miksa wybudował go przy cmentarzu.
Kościół stanął na podmurówce – jest orientowany, konstrukcji zrębowej z wieżą konstrukcji słupowej.
Prezbiterium jest trójbocznie zamknięte ze sklepieniem o łuku obniżonym, z okrągłymi oknami; z boku przylega zakrystia. W nawie o rzucie zbliżonym do kwadratu strop jest płaski – po bokach wieży z zachodniej strony budynku znajdują się dwa składziki. Sama wieża nakryta jest ośmiobocznym, baniastym hełmem; posiada nieznaczne pochylone, szalowane ściany. Dachy nad nawą i prezbiterium siodłowe, kryte gontem – ściany na zewnątrz również są szalowane. Nad nawą umieszczono sześcioboczna wieżyczka z sygnaturką, nakryta baniastym hełmem.
Główny ołtarz w kościele pochodzi z początku XVIII wieku i został wykonany w stylu późnobarokowym. Oprócz niego najbardziej cenne elementy wyposażenia to późnobarokowe rzeźby z wieku XVIII oraz barokowa ambona z XVII wieku. Chór o prostym parapecie wsparto na 2 kolumnach. Za

Biskupice - kościoły i nadleśnictwo.
    Biskupice na pocztówce nadanej z Wołczyna (Konstadt) 4 dni przed ...