Oficyna pałacowa

Pałac Jędrzychowice

Schloss Heyersdorf

XVIII

Założenie pałacowo-parkowe położone jest w zachodniej części wsi i oddalone około 500 m od drogi, prowadzącej ze Wschowy przez Szlichtyngowę do Głogowa. Pałac wraz z ofi­cynami leży w części zachodniej założenia, a część południowo-wschodnią zajmuje fol­wark z zabudową gospodarczą. Od północy z pałacem łączy się rozległy park krajobra­zowy. Opodal pałacu usytuowany jest gotycki kościół pw. bł. Jana z Dukli. Teren dwor­skiego założenia został podzielony miedzy różnych właścicieli. Budynki gospodarcze ...
Założenie pałacowo-parkowe położone jest w zachodniej części wsi i oddalone około 500 m od drogi, prowadzącej ze Wschowy przez Szlichtyngowę do Głogowa. Pałac wraz z ofi­cynami leży w części zachodniej założenia, a część południowo-wschodnią zajmuje fol­wark z zabudową gospodarczą. Od północy z pałacem łączy się rozległy park krajobra­zowy. Opodal pałacu usytuowany jest gotycki kościół pw. bł. Jana z Dukli. Teren dwor­skiego założenia został podzielony miedzy różnych właścicieli. Budynki gospodarcze wraz z oficynami są własnością Spółki Hodowli Zwierząt Zarodowych Osowa Sień, a pałac wraz z parkiem odzyskała po latach Sigrund von Schlichting i podjęła jego odbudowę. Obec­nie część pałacu jest odrestaurowana i zaadaptowana na hotel. Skrzydło barokowe jest za­bezpieczoną ruiną.

Pierwsze wzmianki o Jędrzychowicach pochodzą z 1307 roku, kiedy to książę Henryk gło­gowski nadał wieś klasztorowi klarysek w Głogowie. W 1566 roku wieś Henrzechowicze była własnością Mateusza Radlica, a trzydzieści jeden lat później przeszła w ręce Stanisława Wilkowskiego, który zbudował tutaj renesansową siedzibę. Na jej miejscu w roku 1726, staraniem Stanisława Mielęckiego, ówczesnego właściciela majątku stanął obecny pałac ba­rokowy. Wtedy także powstał park krajobrazowy. Na przełomie wieku XIX i XX majątek przeszedł na własność Karola Gilka-Bötzow, z którego inicjatywy rozbudowano pałac w la­tach 1909-1910, dostawiając do barokowego korpusu skrzydło z reprezentacyjną salą ba­lową oraz z dwiema cylindrycznymi wieżami. W 1. ćw. XX wieku dobra przeszły w posia­danie hrabiowskiej rodziny von Schlichting, której przodkowie założyli pobliską Szlich­tyngowę.

Pałac założony jest na rzucie prostokąta z przyległym od zachodu dobudowanym skrzy­dłem, również prostokątnym z cylindrycznymi wieżami w narożnikach. Rozczłonkowana bryła obiektu składa się z elementów o różnych gabarytach. Skrzydło zachodnie nakryte jest dachem mansardowym, a czterokondygnacyjne wieże mają dachy oktogonalne z latar­niami. Część barokowa pierwotnie posiadała dach mansardowy, co widoczne jest na zdję­ciu pałacu z 1. ćw. XX wieku. Obecnie trwają prace nad odtworzeniem więźby dachowej. Piwnice pod skrzydłem głównym posiadają sklepienia kolebkowo-krzyżowe. Wnętrze ma układ dwutraktowy z sienią przelotową na osi. Elewacja frontowa i ogrodowa ukształtowa­ne analogicznie, jedenastoosiowe, z pozornym ryzalitem pośrodku. Prostokątne okna mają profilowane obramienia z piaskowca. Pseudoryzality, zwieńczone szczytami o wklęsło-wy­pukłym wykroju, zaakcentowane są na osi portalami, w postaci pilastrów porządku joń­skiego, podtrzymujących w fasadzie pole naczółka z kartuszem z herbem Ciołek oraz ła­cińską inskrypcją z chronostikonem. Część dobudowana w latach 1909-1910 została styli­stycznie dopasowana do starszego korpusu. Formy neobarokowe przejawiają się w zastoso­waniu płaskich pilastrów z kapitelami korynckimi, wklęsło- wypukłych szczytów facjatek, czy półkolistym zarysie reprezentacyjnego tarasu reprezentacyjnego lustrzanymi schoda­mi. Okna wieży posiadają analogiczne do części barokowej opaski okienne. Jedynie okna sali balowej, z racji funkcji tego pomieszczenia, są większe i posiadają profilowane belko­wanie ze zwieńczeniem wklęsło-wypukłym. Z dawnego wyposażenia rezydencji zachowały się ceramiczne sklepienia w piwnicach, drewniane klatki schodowe w wieżach oraz secesyj­ny piec kaflowy. W starszej części pałacu na parterze pomieszczenia wschodniego, zacho­wały się resztki oryginalnej polichromii w kolorystyce pastelowych żółci, czerwieni i błęki­tów. W sali balowej są resztki dwudziestowiecznych sztukaterii z ornamentem neobaroko­wym i motywami cherubinów.

Po II wojnie światowej zespół pałacowy znalazł się w posiadaniu Państwowych Nieru­chomości Ziemskich. Od 1947 do 1949 roku należał do PGR. W 1949 roku gospodar­stwo przypisane zostało do Państwowego Ośrodka Hodowli Zarodowej Osowa Sień. Na początku lat 90. XX wieku działka wraz z pałacem została sprzedana prywatnym właści­cielom. W 1994 roku pałac odkupiła potomkini przedwojennych właścicieli majątku –i od tego czasu rozpoczęła sukcesywną restaurację i konserwację pałacu, powoli przywra­cając mu dawną świetność.
Opis zaczerpnięto ze strony Lubuskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków

Pałac, kościół bł. Jana z Dukli oraz plebania w Jędrzychowicach.