Stanowisko paleontologiczne.

Na terenie tej wsi cementownia Górażdże posiada kopalnię odkrywkową, w której eksploatuje margiel niezbędny do produkcji cementu. W latach osiemdziesiątych XX w. mieszkający nieopodal ówczesny licealista, obecnie dr Krzysztof Spałek odkrył w gliniastym podłożu olbrzymiej niecki, będącej pozostałością poeksploatacyjną kopalni, skamieniałości niewiadomego pochodzenia. Kiedy w 1993 r. przyjechał do Krasiejowa prof. Jerzy Dzik z Polskiej Akademii Nauk w Warszawie, spotkała go tutaj największa naukowa ...
Na terenie tej wsi cementownia Górażdże posiada kopalnię odkrywkową, w której eksploatuje margiel niezbędny do produkcji cementu. W latach osiemdziesiątych XX w. mieszkający nieopodal ówczesny licealista, obecnie dr Krzysztof Spałek odkrył w gliniastym podłożu olbrzymiej niecki, będącej pozostałością poeksploatacyjną kopalni, skamieniałości niewiadomego pochodzenia. Kiedy w 1993 r. przyjechał do Krasiejowa prof. Jerzy Dzik z Polskiej Akademii Nauk w Warszawie, spotkała go tutaj największa naukowa przygoda, którą tak wspomina: "Wspiąłem się do szczytu ściany. Jedna z owalnych w przekroju kości sterczała ze skały. Oczyściłem młotkiem jej otoczenie i osłupiałem. Była to nosowa część czaszki dużego gada. Tego jeszcze w Polsce nie było". Taki był początek jednego z największych odkryć paleontologicznych w skali światowej.
Tereny dzisiejszego Krasiejowa położone są w delcie rzeki, która płynęła tutaj przed milionami lat. Przynosiła ona z południa ił i muł wapienny, a wraz z nim szczątki lądowych i słodkowodnych kręgowców ery mezozoicznej - ery dinozaurów. Doprowadziło to do powstania na tym terenie jednego z najbogatszych w świecie cmentarzysk tych płazów i gadów.
Odkrycia paleontologiczne w Krasiejowie odsłaniają historię ziemi sprzed 230 milionów lat, kiedy to potężne płazy dominowały na lądach. Odkryto tutaj kości Metopozaura - płaza jeziornego osiągającego wielkość do 2 m, przy 47 cm długości czaszki; jeziornego gada - Fitozaura, który w krasiejowskim jeziorze osiągał długość ok. 3,5 m; drapieżnego gada - Ceratozaura, długości ok. 3,5 m; bagiennego płaza - Cyklotozaura, roślinnego gada - Aetozaura, którego czaszka miała ok. 70 cm długości; roślinożernego pra-dinozaura - Silezaura oraz kości wielu, wielu innych płazów i gadów. Najważniejszym efektem badań paleontologicznych jest odkrycie najstarszej na świecie formy dinozaura, któremu nadano nazwę Silesaurus opolensis. Jak do tej pory gatunek ten znany jest tylko z tutejszych wykopalisk. źródło:

W ostatnich latach na terenie kopalni iłów w Krasiejowie odnaleziono skamieniałe kości wyżej wymienionych zwierząt. Jak dotąd w Polsce w ogóle nie odnaleziono kości dinozaurów, a jedynie ich tropy (np. w Górach Świętokrzyskich). Powodem tak licznego zachowania się szczątków organicznych w Krasiejowie było odpowiednie stężenie zasadowych soli mineralnych oraz duża ilość odkładającego się mułu.
W trakcie badań paleontologicznych odkryto wiele interesujących skamieniałych szczątków kostnych, które występują w dwóch warstwach. W jednej występują głównie szczątki zwierząt wodnych takich jak fitozaury i metopozaury. W drugiej, badanej w tym roku, występują głównie kości zwierząt lądowych. W pokładzie tym w ostatnim czasie odnaleziono kości miednicy i kręgi, które należały najprawdopodobniej do dinozaura, któremu nadano nazwę Silesaurus opolensis co znaczy „śląski jaszczur z Opola. Jest to najstarszy roślinożerny przedstawiciel linii genealogicznej dinozaurów i najstarszy pradinozaur w Europie. Silezaur z Krasiejowa był ponad metrowym zwierzęciem o wydłużonych przednich kończynach i rogowym dziobie, stąpającym na końcowych częściach trzech palców tylnych nóg, podobnie, jak niektóre dzisiejsze ptaki. Pozostałe palce i pięta uległy niemal całkowitemu uwstecznieniu. Cechy te świadczą o tym, że mamy do czynienia już z typowym przedstawicielem dinozaurów. Znaleziono tu również bardzo duże nagromadzenie kości triasowego gada - aetozaura. Jest to pierwsze tego typu znalezisko w Polsce i trzecie na świecie. Szczątki kostne aetozaura z Krasiejowa należą najprawdopodobniej do najstarszych dotychczas znalezionych na świecie. Aetozaury były roślinożernymi, lądowymi gadami naczelnymi. Osiągały do trzech metrów długości. Charakteryzowały się rozbudowanym pancerzem z płyt kostnych wokół ciała i nieproporcjonalnie małą głową. Dotychczas paleontologom udało się odkryć jego szczątki tylko w Niemczech i USA. Tam jednak odnajdywano pojedyncze kości. Dopiero w Krasiejowie odkopano duże ich nagromadzenie. Na powierzchni około metra kwadratowego odkryto liczne kości długie, w tym kość udowa o długości 40 cm, fragmenty czaszki, żebra, łopatka oraz tarczki kostne pokrywające ciało gada. Aetozaur, występujący około 225 milionów lat temu w Krasiejowie, reprezentuje najprawdopodobniej nieznany dotąd rodzaj i jest zapewne najstarszym w świecie przedstawicielem swojej grupy, źródło:

Widok ogólny na miejsce, gdzie odkryto wiele interesujących skamieniałych ...
    Stanoowisko, gdzie od lipca 2013 r będą kontynuowane dalsze prace ...