Tunel Harry

Stalag Luft 3 przeznaczony dla brytyjskich i amerykańskich lotników powstał w 1942 r. w sąsiedztwie Stalagu VIII C Sagan. Pod koniec wojny przebywało w nim 10 000 oficerów lotnictwa, a sam obóz należał do najlepiej strzezonych niemieckich obozów jenieckich. Mimo to w nocy z 24 na 25 marca 1944 r. doszło w nim do największej i najlepiej przygotowanej ucieczki. Założona przez lotników konspiracyjna Organizacja X przez 10 miesięcy kopała trzy tunele - "Harry", "Dick" i "Tom", a także fałszowała dokumenty, ...
Stalag Luft 3 przeznaczony dla brytyjskich i amerykańskich lotników powstał w 1942 r. w sąsiedztwie Stalagu VIII C Sagan. Pod koniec wojny przebywało w nim 10 000 oficerów lotnictwa, a sam obóz należał do najlepiej strzezonych niemieckich obozów jenieckich. Mimo to w nocy z 24 na 25 marca 1944 r. doszło w nim do największej i najlepiej przygotowanej ucieczki. Założona przez lotników konspiracyjna Organizacja X przez 10 miesięcy kopała trzy tunele - "Harry", "Dick" i "Tom", a także fałszowała dokumenty, gromadziła zapasy, produkowała ubrania cywilne i mapy. Po odkryciu przez Niemców tuneli "Dick" i "Tom" ostatnią drogą ucieczki pozostał 111 metrowy, położony na głębokości 10 m tunel "Harry". Do ucieczki przygotowywano 650 lotników lecz później liczba ta zmalała do 200. Ostatecznie z tunelu skorzystało 80 jeńców. Ucieczka w pełni powiodła się tylko trzem lotnikom, reszta została prędzej czy później schwytana, a pięćdziesięciu z nich z rozkazu Hitlera (Sagan Befehl) zostało rozstrzelanych.

Uczestnicy "Wielkiej ucieczki" 24-25. 03. 1944 r.
S - schwytany, U - uciekł, pozostali zostali rozstrzelani