Detale architektoniczne

Wieża mieszkalna - dwór w Pastuchowie

Schloss Puschkau

XVI w.

Czterokondygnacyjna, zbudowana z kamienia wieża mieszkalna pochodzi z I poł. XVI w. Służyła wtedy za mieszkania dla oficjeli. Ok. roku 1565 Caspar von Kalkreuth dobudował do niej renesansowy dwór.
Wieża była restaurowana w roku 1935 i w roku 1965.
Pastuchów od poł. XII w. do poł. XIII w . był własnością książęcą. Następnie znalazł się w rękach wrocławskich augustianów. Od 1260 r. do II poł. XVII w. dzielił się na dwie części : Dolną i Górną, a właściciele obu części często się zmieniali. Świeccy ...
Pastuchów od poł. XII w. do poł. XIII w . był własnością książęcą. Następnie znalazł się w rękach wrocławskich augustianów. Od 1260 r. do II poł. XVII w. dzielił się na dwie części : Dolną i Górną, a właściciele obu części często się zmieniali. Świeccy właściciele znani są od 1320 r. Od 1350 r. do 1495 r. majątek należał do rodziny von Mühlheim - Puschke , następnie do rodziny von Kalkreuth, a w I poł. XVII w. von Seidlitz . Od 1650 r. siedziała tu rodzina von Gaffron, a następnie ród von Reibnitz. Od ok. poł. XVII w. wieś należała do Karla Juliusa barona von Zedlitz und Neukirch. Majątek odziedziczyła jego córka, Anna Elizabeth i wniosła go w wianie Hansowi Heinrichowi III hrabiemu von Hochberg z Roztoki. Po jego śmierci w 1743 r. stała się własnością Hochbergów z Książa, aż do roku 1835. Kolejnymi właścicielami Pastuchowa byli : tajny radca handlowy Christian Gottlieb von Kramsta ze Świebodzic, a następnie Marie von Kramsta z Morawy. Po jej śmierci dobra przeszły na własność rodziny von Wietersheim - Kramsta z Morawy. Ostatnim posiadaczem z tej rodziny był Hans Christoph. Trzeba zaznaczyć, że siedzibą właścicieli wsi nie była zachowana do dziś wieża mieszkalna, ale nie istniejące już dwory. Jeden funkcjonował już od XIV w. w środkowej części wsi, drugi później w części dolnej. Obecnie wieża służy mieszkańcom Pastuchowa jako pomieszczenia gospodarcze.

(za : R.M. Łuczyńskim)

Pastuchów - wieża mieszkalna i dwór na XIX - wiecznej rycinie ...