Wnętrza pałacu

Pałac Sławnikowice

Schloss Rachenau, Kieslingswalde, Szkoła Podstawowa

Istniejący obecnie pałac w Sławnikowicach powstał w latach 1812 – 1815, prawdopodobnie z inicjatywy rodziny von Gersdorf. Rezydencja położona w tym miejscu funkcjonowała jednak znacznie wcześniej. Kilkakrotnie trawiły ją pożary.
Źródła mówią o tym, że pierwotny dwór został spalony przez Szwedów w czasie wojny trzydziestoletniej. Ostatni pożar miał miejsce w 1812 r. Spłonęły wówczas także, położone w sąsiedztwie, browar i gorzelnia.
Na przestrzeni wieków właścicielami majątku były rodziny von Hoberg, von Tschirnhaus, von Falkenhain, von Fromberg i od 1801 r. wspomniany ród von Gersdorf.
W XIX w. sławnikowickie dobra należały do pułkownika Lestoq, barona von Voss oraz barona von Funk. Ostatnimi właścicielami w latach 1864 – 1945 była rodzina von Witzleben.
W panteonie dziedziców szczególnie zachował się w historii Ehrienfried Walter von Tschirnhaus (1651 – 1708). Ten uczony i filozof miał za przyjaciela m.in. Spinozę. On właśnie założył w Sławnikowicach „Muzeum” – prywatne towarzystwo naukowe. Zbudował także we wsi hutę szkła. Przeprowadzał eksperymenty optyczne oraz pracował nad technologią otrzymywania porcelany.
Szkoda, że jego wysiłki doprowadziły rodzinę do bankructwa i spowodowały sprzedaż wsi.
Ciekawostką jest, że w 9 września 1813 r. w pałacu kwaterował feldmarszałek von Blücher.
Kilka lat temu w pałacu miała siedzibę szkoła podstawowa. Potem obiekt wydzierżawiła Polsko – Saksońska Fundacja Tschirnhaus Museion pod kierunkiem Wandy Stokwisz, właścicielki pałacu w pobliskim Gronowie.
Mimo początkowych szumnych publikacji prasowych, o fundacji słuch zaginął.
Pani Stokwisz nadal pozostaje właścicielką pałacu w Gronowie, niemniej sławnikowicka rezydencja od 2005 r. jest wystawiona na sprzedaż.

(informacje historyczne za : Waldemar Bena - "Polskie Górne Łużyce". Wydawnictwo F.H. Agat. Zgorzelec 2003)

Pałac w Sławnikowicach na litografii z teki Alexandra Dunckera. ...
    Nie wiem czy prawidłowo podałem datowanie. Znalezione kilkanaście ...