Plebania

Wnętrza

Dziedziniec

Kościół św. Franciszka z Asyżu i Piotra z Alkantary

Franziskaner Kloster Kirche

XIII - XIV wiek

Kościół i klasztor został założony w Namysłowie przez niemieckich zakonników z Saksonii zapewne już w 1284 r. (pierwsza wzmianka z 1285 r.). Budowę murowanego kościoła datuje się na pierwszą połowę XIV w. W ciągu tego stulecia był on przebudowywany i rozbudowywany, uzyskując ok. połowy XV w. obecny kształt. Zbudowany w stylu gotyckim, trójnawowy, pierwotnie halowy, obecnie z kaplicami bocznymi i emporami. W 1420 przy kościele rozpoczęto budowę nowego klasztoru. Pierwotnie konwent franciszkanów namysłowskich ...
Kościół i klasztor został założony w Namysłowie przez niemieckich zakonników z Saksonii zapewne już w 1284 r. (pierwsza wzmianka z 1285 r.). Budowę murowanego kościoła datuje się na pierwszą połowę XIV w. W ciągu tego stulecia był on przebudowywany i rozbudowywany, uzyskując ok. połowy XV w. obecny kształt. Zbudowany w stylu gotyckim, trójnawowy, pierwotnie halowy, obecnie z kaplicami bocznymi i emporami. W 1420 przy kościele rozpoczęto budowę nowego klasztoru. Pierwotnie konwent franciszkanów namysłowskich występował w źródłach pw. Najświętszej Maryi Panny (30 IV 1321 r.) i Wniebowzięcia NMP (1666-1667). W okresie reformacji (od 1536 r.) klasztor został przejęty przez ewangelików i był używany jako szpital i magazyn. Około połowy XVII w. ponownie powrócił do katolików. Według wizytacji z 1666-1667 r. kościół został nazwany „polskim” (służył głównie Polakom). W 1671 r. klasztor został objęty przez franciszkanów przybyłych z Nysy i poświęcono wówczas kościół pw. Św. Piotra z Alkantary. W tym okresie nastąpiła barokowa przebudowa wnętrz kościoła, jak również budowa nowego klasztoru (obecnie pozostało z niego jedynie jedno skrzydło). W latach 1682 i 1783 kościół dotknęły pożary. W latach 80-tych XVIII w. odbudowa kościoła (wówczas wzniesiono wieżyczkę na sygnaturkę). Od 1810 r., w wyniku sekularyzacji zakonów w Prusach, klasztor użytkowano jako browar, natomiast od 1812 r. kościół pełnił role magazynu wojskowego (od 1825 r. miejskiego). W 1813 r., po bitwie pod Lipskiem, w klasztorze ulokowano transportowanych do Rosji jeńców francuskich, z których 1800 zmarło na tyfus i zostało pochowanych w miejscu dzisiejszego szpitala i kapliczki Św. Trójcy („Wzgórze Piaskowe” i „Łąka Rzeźnicza”). Od 1992 r. kościół pofranciszkański pełni funkcję centrum parafii pw. Św.Św. Franciszka z Asyżu i Piotra z Alkantary. ( źródło.

Kościół św. Piotra i Pawła oraz kościół św. Franciszka z Asyżu ...
    Namysłów na pocztówce litograficznej z przełomu XIX i XX w. Zamek, ...