Dom nr 3

przełom XIX/XX wieku

Rościszów/Szczytów. - Budynek mieszkalny nr 3 ( Fot. nr XV ) — nr działki 670. Zbudowany pod koniec XIX wieku. Bardzo nietypowa i rzadko spotykana architektura na tym terenie. Typ domu jednorodzinny, jednokondygnacyjny, podpiwniczony. Prawdopodobnie był to kiedyś dworek. Dom jest tynkowany z elementami drewnianymi. Po środku dachu znajduje się interesująca wieżyczka, pełniąca jedynie rolę ozdobną. Okna stare, różnej wielkości. Dach pokryty oryginalną dachówką, dwuspadowy. Wejście znajduje się od ...
Rościszów/Szczytów. - Budynek mieszkalny nr 3 ( Fot. nr XV ) — nr działki 670. Zbudowany pod koniec XIX wieku. Bardzo nietypowa i rzadko spotykana architektura na tym terenie. Typ domu jednorodzinny, jednokondygnacyjny, podpiwniczony. Prawdopodobnie był to kiedyś dworek. Dom jest tynkowany z elementami drewnianymi. Po środku dachu znajduje się interesująca wieżyczka, pełniąca jedynie rolę ozdobną. Okna stare, różnej wielkości. Dach pokryty oryginalną dachówką, dwuspadowy. Wejście znajduje się od strony wschodniej, pierwotnie były tu same schody wejściowe, później dobudowany został ganek. Klatka schodowa zrobiona z piaskowca. Wokół posiadłości znajdują się budynki gospodarcze. Posiadłość otoczona jest drewnianym płotem.

Rościszów. Dom na początku Szczytowa dawniej Ulbrichshöhe. Szczytów ...
    Góry Sowie, Szczytów (dolna część Rościszowa) widziany z Grodziska