Wnętrze kościoła

Jest to kościół jednonawowy o sklepieniu kolebkowo-lunetowym. Wyposażenie wnętrza rokokowe z 2 poł. XVIII w. Zachowana część gotyckiego tryptyku z 2 poł. XV w. W 1961 roku odnowiono elewacje zewnęczne, a w 1976 roku poprawiono instalację elektryczną i założono instalację głośnikową. Rok później odmalowano wnętrze kościoła.
W podziemiach kościoła w rodzinnej krypcie złożone są prochy znanego niemieckiego poety romantycznego Maurycego Strachwitz złożone tu 38 lat po jego śmierci.
W okresie powojennym parafia w Stoszowicach miała w posiadaniu rękopis 4 tomu Archiwum Archidiecezjalnego noszącego tytuł: Erschróchlischer Casus welcher sich an einer Hostie begeben zu Mónstrerberg, o czym świadczą polskie pieczęcie własnościowe.

Stoszowice. Fragment wnętrz kościoła .