Figura św. Jana Nepomucena (Gałów)

Barokowa, kamienna rzeźba św. Jana Nepomucena, wystawiona w I połowie XVIII wieku, po 2010 roku poddana kompleksowej renowacji. Święty w postawie stojącej w kontrapoście, w prawej, uniesionej przed siebie dłoni, trzyma, przez chusteczkę krucyfiks. Lewa dłoń opuszczona, a w niej metalowy, pozłacany liść palmy męczeństwa. Głowa świętego uniesiona do góry, wzrok skierowany ku niebu. Wokół głowy pięciogwiezdna aureola. Jan odziany w szaty kanonika doby baroku: sutanna spięta drobnymi guziczkami, komża ...
Barokowa, kamienna rzeźba św. Jana Nepomucena, wystawiona w I połowie XVIII wieku, po 2010 roku poddana kompleksowej renowacji. Święty w postawie stojącej w kontrapoście, w prawej, uniesionej przed siebie dłoni, trzyma, przez chusteczkę krucyfiks. Lewa dłoń opuszczona, a w niej metalowy, pozłacany liść palmy męczeństwa. Głowa świętego uniesiona do góry, wzrok skierowany ku niebu. Wokół głowy pięciogwiezdna aureola. Jan odziany w szaty kanonika doby baroku: sutanna spięta drobnymi guziczkami, komża z koronką, i mantolet, czyli futrzana peleryna. Spod sutanny wystają ścięte noski trzewików. Postać czeskiego męczennika spoczywa na bogato rzeźbionym cokole, na frontowej ścianie którego kartusz herbowy, prawdopodobnie fundatora, z dwoma pustymi polami nakrytymi koroną. Pomnik umieszczony za ozdobnym, metalowym ogrodzeniem.
Niestety fundator, dokładna data i przyczyna fundacji nie są znane. [J. Budziński z Kłodzka]

Barokowa rzeźba św. Jana Nepomucena przy kościele Niepokalanego ...