Studnia renesansowa

Piwiarnia Namysłowska (dawna)

Wnętrze zamku

Zamek

Schloss zu Namslau

Warowny zamek w Namysłowie zbudowany został około 1360 roku na polecenie króla Czech i cesarza rzymskiego Karola IV Luksemburskiego. Powstał on w miejscu wcześniejszego grodu, o którym głośno było z racji politycznej roli, jaką gród ten odegrał w roku 1348 - będące w polskim zastawie miasto gościło wówczas wyżej wspomnianego Karola oraz jego adwersarza w osobie naszego Kazimierza Wielkiego, układających się po trwającej trzy lata wojnie między Koroną a Państwem Czeskim. Postanowienia pokojowe były ...
Warowny zamek w Namysłowie zbudowany został około 1360 roku na polecenie króla Czech i cesarza rzymskiego Karola IV Luksemburskiego. Powstał on w miejscu wcześniejszego grodu, o którym głośno było z racji politycznej roli, jaką gród ten odegrał w roku 1348 - będące w polskim zastawie miasto gościło wówczas wyżej wspomnianego Karola oraz jego adwersarza w osobie naszego Kazimierza Wielkiego, układających się po trwającej trzy lata wojnie między Koroną a Państwem Czeskim. Postanowienia pokojowe były dla nas niekorzystne i na wiele lat uzależniły Śląsk (z Namysłowem) najpierw od Czechów, a później od Niemców. Stanowiąca częsty cel odwiedzin Karola warownia nie posiada zbyt obszernej literatury. Do lat trzydziestych XVI stulecia przedstawiała własność królewską, z niewielkim interwałem na początku wieku XV, kiedy to Namysłów przez pewien okres należał do tzw. związku książęcego utworzonego w celu obrony wspólnych interesów śląskich. W roku 1404 na zamku gościł król Władysław Jagiełło, natomiast w 1439 zawarto tutaj ugodę pomiędzy kandydatami do tronu czeskiego: 13-letnim królewiczem Kazimierzem Jagiellończykiem, a Albrechtem Habsburgiem. W międzyczasie warownię próbowali zagarnąć husyci, ale im się nie udało. W 1533 gmach trafił drogą zastawu w ręce Rady Miasta Wrocławia i niedługo potem z inicjatywy rajców miejskich rozbudowano go o zewnętrzny dziedziniec i dodatkową przestrzeń mieszkalną. W XVII i XVIII stuleciu prowadzono dalsze działania remontowe, szczególnie po pożarze w roku 1658 i zniszczeniach spowodowanych przez oddziały pruskie podczas wojny prusko-cesarskiej w 1741, kiedy to podczas 3-dniowego oblężenia poważnie ucierpiały północne i wschodnie mury zamienionej w twierdzę budowli. Nieco wcześniej, bo w roku 1703 zamek wykupili z rąk cesarskich joannici i przeznaczyli go na siedzibę zakonnej komandorii. Po kasacji zakonu w 1810 stał się on własnością skarbu państwa i 20 lat później został sprzedany prywatnemu właścicielowi. W 1895 zabytkowy gmach wraz z położonym w jego sąsiedztwie browarem trafił w ręce niemieckiego piwowara Augustyna Haselbacha (browar Haselbach) i pomimo późniejszych przekształceń własnościowych do dziś związany jest on z funkcjonującym pod zmienioną już nazwą zakładem ( żródło:..

Zamek w Namysłowie. Drzeworyt autorstwa Theodora Blatterbauera, ...
    Namysłów na pocztówce litograficznej z końca XIX w. Rynek z ratuszem, ...