Pałac Trzebień (dawny)

Schloss Kittlitztreben

Trzebień (niem. Kittlitztreben) znajdował się wg najstarszych dokumentów z 1559 r. w rękach rodu von Bibran. Nicol von Bibran rozpoczął w 1600 r. budowę pałacu, zakończoną w 1608 r., o czym świadczyła pamiątkowa tablica, sprzedał jednakże już w 1604 r. majątek Fabianowi von Zedlitz. Kolejni właściciele w pierwszej połowie XVII wieku to Caspar von Senden, Gottfried von Gersdorf i jego spadkobiercy, David von Fürst, Dorothea von Schellendorf zamężna za Hansem Jakobem von Senden. W 1663 r. dobra odziedziczyła ...
Trzebień (niem. Kittlitztreben) znajdował się wg najstarszych dokumentów z 1559 r. w rękach rodu von Bibran. Nicol von Bibran rozpoczął w 1600 r. budowę pałacu, zakończoną w 1608 r., o czym świadczyła pamiątkowa tablica, sprzedał jednakże już w 1604 r. majątek Fabianowi von Zedlitz. Kolejni właściciele w pierwszej połowie XVII wieku to Caspar von Senden, Gottfried von Gersdorf i jego spadkobiercy, David von Fürst, Dorothea von Schellendorf zamężna za Hansem Jakobem von Senden. W 1663 r. dobra odziedziczyła córka ostatnich, Maria Theresia von Senden, która poślubiła Ferdinanda Maximiliana von Wachteln. W 1642 r. pałac spłonął. Odbudowa podjęta w 1671 r. przez Ferdinanda von Wachteln nadwyrężyła jego finanse. Majątek zakupił w 1679 r. Sigismund Heinrich Freiherr von Bibran zu Alt-Oels und Urbanstreben, którego syn Benjamin przebudował w 1717 r. pałac (podwyższenie o jedno piętro, budowa wieży). Kolejni właściciele to od 1722 r. Christoph Friedrich hr. Stollberg, od 1727 r. Hans Heinrich III. hr. Hochberg. Hans Heinrich VI nakazał przenieść ornamenty z piaskowca zdobiące od 1717 r. pałac do nowobudowanego zamku Stary Książ. Od 1805 r. do 1945 r. pałac należał do rodu von Kölichen. Po wojnie popadł w ruinę.

Pałac w Trzebieniu. Rysunek F. B. Wernera z "Topographia Silesiae" ...
    Trzebień - Kittlitztreben. Pałac na litografii z teki Alexandra ...