Regionalna Izba Pamięci / Biblioteka Publiczna (d. kościół ewangelicki)

Evangelische Kirche, Pfarrkirche St. Elisabeth (parafialny kościół ewangelicki św. Elżbiety), Budynek handlowo-usługowy

1833-36

W dniu 19.01.1836 roku nowa świątynia została poświęcona, a w uroczystości tej brały szerokie rzesze ludności. Pierwszym duchownym był pastor Biehler, który cieszył się dużym poważaniem, tak samo jak jego katolicki brat w wierze, proboszcz Scholz. Budowla została postawiona w Rynku w taki sposób, że szczytowa ściana północno-wschodnia jest skierowana w kierunku wieży. Ten układ miał powodować wrażenie, że kościół ma wolnostojącą „Campanilię” (włoski typ wieży kościelnej - dzwonnicy). Budynek zbudowany ...
W dniu 19.01.1836 roku nowa świątynia została poświęcona, a w uroczystości tej brały szerokie rzesze ludności. Pierwszym duchownym był pastor Biehler, który cieszył się dużym poważaniem, tak samo jak jego katolicki brat w wierze, proboszcz Scholz. Budowla została postawiona w Rynku w taki sposób, że szczytowa ściana północno-wschodnia jest skierowana w kierunku wieży. Ten układ miał powodować wrażenie, że kościół ma wolnostojącą „Campanilię” (włoski typ wieży kościelnej - dzwonnicy). Budynek zbudowany jest z cegły tzw. licówki, w kolorze żółci i czerwieni, układanej w urozmaicone wzory. Ściany zewnętrzne spoczywają na wystającym murowanym fundamencie i ożywione są biegnącym wokół pasem gzymsu. Między dwoma rzędami ukośnie ułożonych cegieł znajduje się również obiegający ją gzyms rynnowy. W ścianach bocznych są po cztery okna zwieńczone półkoliście. Dach dwuspadowy pokryty jest dachówką, tzw. „karpiówką”.
Cała historia kościoła ewangelickiego w Kątach Wrocławskich znajduje się w artykule . Jej autorem jest użytkownik TadPiotr.
/Dodał Petroniusz/

Kąty Wrocławskie, dawny kościół ewangelicki i wieża Ratusza.