Pałac Kębłów (dawny)

Schloss Kammelwitz

Nie istnieje

dariuszfaranciszek°: Na skraju naturalistycznego parku istniał pałac, którego właścicielem był w 1667 roku Christoph Friedrich von Rotkirch. W późniejszym okresie majątek ziemski, w skład którego wchodził pałac wielokrotnie zmieniał właścicieli - ostatnim właścicielem był Robert Scherff od 1930 roku, dyrektor fabryki fajansu. W roku 1943 pałac został zakupiony przez Niemiecki Urząd Pocztowy. Kębłów był kiedyś piękną lokalną wypoczynkową miejscowością . Dziś dawnej świetności trudno doszukać się choćby ...
dariuszfaranciszek°: Na skraju naturalistycznego parku istniał pałac, którego właścicielem był w 1667 roku Christoph Friedrich von Rotkirch. W późniejszym okresie majątek ziemski, w skład którego wchodził pałac wielokrotnie zmieniał właścicieli - ostatnim właścicielem był Robert Scherff od 1930 roku, dyrektor fabryki fajansu. W roku 1943 pałac został zakupiony przez Niemiecki Urząd Pocztowy. Kębłów był kiedyś piękną lokalną wypoczynkową miejscowością . Dziś dawnej świetności trudno doszukać się choćby śladów .Pałac już nie istnieje - na jego miejscu wzniesiono dwa budynki mieszkalne oraz pomieszczenia gospodarcze . Z dawnego założenia pozostał wspaniały , ale bardzo zaniedbany prak oraz ogromne zabudowania folwarczne , które w 1924 roku podległy renowacji. Los pałacu podzielił także w 1945 roku usytuowany na wzgórzu kościół , które to obiekty spalili żołnierze radzieccy. Nie pozostała także fabryka fajansu , która powstała z inicjatywy króla Prus Fryderyka Wielkiego ani okazała willa baronowej Emmy von Wechmar. ( Tomasz Mietlicki )

Pocztówka przedstawiająca Kębłów-w prawym dolnym rogu widoczny ...
    Pałac Kębłów.