Gołębnik

Wnętrza pałacu

Detale architektoniczne

Oranżeria

Pałac Żelazno

Schloss Eisersdorf, Schloss von Löbbecke, Dom wczasowy huty Bobrek

Pierwotny pałac barokowy, pochodzący z lat 1797-1798, został rozbudowany w stylu neobarokowym (1869-1871) przez Karla Schmidta dla Hugona von Löbbecke. Ponownie był powiększany w 1883 i ok. 1903, remontowany w latach 1970-1978. Murowany, dwuskrzydłowy z cylindryczną wieżą w narożniku południowo-zachodnim, o układzie dwuipółtraktatowym z wewnętrznym korytarzem, piętrowy z użytkowym poddaszem, nakryty czterospadowymi dachami łamanymi z lukarnami. Elewacje dzielą pary pilastrów stojące na boniowanym ...
Pierwotny pałac barokowy, pochodzący z lat 1797-1798, został rozbudowany w stylu neobarokowym (1869-1871) przez Karla Schmidta dla Hugona von Löbbecke. Ponownie był powiększany w 1883 i ok. 1903, remontowany w latach 1970-1978. Murowany, dwuskrzydłowy z cylindryczną wieżą w narożniku południowo-zachodnim, o układzie dwuipółtraktatowym z wewnętrznym korytarzem, piętrowy z użytkowym poddaszem, nakryty czterospadowymi dachami łamanymi z lukarnami. Elewacje dzielą pary pilastrów stojące na boniowanym parterze. Wejście akcentuje czterokolumnowy portyk z tarasem u góry. W części pomieszczeń na parterze zachowały się sklepienia kolebkowe z lunetami i fragmenty neobarokowych dekoracji sztukatorskich. Przetrwało również założenie parkowo-ogrodowe z czasów budowy pałacu.
za: Leksykon zabytków architektury Dolnego Śląska J. Pilch

W XIV w. wieś była własnością rodziny von Pannewitz, w XV w. zaś rządzili tu członkowie rodziny von Mosch. W 1623 r. kupił ją Hieronim von Heck, a w 1648 r. Hans Christoph von Saalhaus. Potem majątek przez długie lata należał do jezuitów do czasu, gdy 24 kwietnia 1788 r. kupił go radca Johann Karl Pelcke. Prawdopodobnie to on zbudował, w latach 1797 - 1798, na fundamentach budowli z czasów jezuitów, barokowy pałac. 13 grudnia 1799 r. kupił go Franz Arbogast Hoffmann, po którym posiadłość przejął syn jego żony z drugiego małżeństwa. 21 maja 1836 r. kolejnym nabywcą dóbr został tajny radca handlowy Hermann Dietrich Lindheim, a po nim, 1 października 1860 r. Hugo von Löbbecke. On to przebudował pałac w latach 1869 - 1871. Kolejne przebudowy powiększające założenie miały miejsce w latach 1883 i 1908. Park otaczający pałac był w XIX w. licznie odwiedzany przez turystów i kuracjuszy z Lądka Zdroju. Po II wojnie światowej w pałacu mieściła się składnica muzealna, od 1952 r. dom wczasowy huty "Bobrek". Wtedy to, w latach 1970 - 1978, budynek był remontowany. Obecnie mieści dom wczasowy Centrali Zaopatrzenia Hutnictwa w Katowicach. Od 2013 r. obiekt ma nowego właściciela. W 2020 r. wystawiony na sprzedaż za 8.5 mln zł, zamknięty dla zwiedzających. uzup. Z. Waluś.

(za : "Słownik geografii turystycznej Sudetów. Kotlina Kłodzka i Rów Górnej Nysy" M. Staffy)

Projekt pałacu, architekt C. Schmidt.