Zespół dworsko-parkowy

Pałac Grudynia Wielka

Schloss Gross Grauden

Neogotycki pałac wybudowany przez rodzinę v. Reibnitz, w której posiadaniu był do 1945 r. Murowany z cegły, potynkowany, o rozczłonkowanej bryle, złożony z dwóch części zbudowanych na planie prostokąta, jednej parterowej, drugiej piętrowej, kwadratowej trzykondygnacjowej wieży wykończonej krenelażem i sterczynami i przeszklonej werandy, nakryty niskimi, wielospadowymi dachami.
Budynek usytuowany na niewielkim wzniesieniu górował nad miejscowością i folwarkiem. Poddany rewaloryzacji w latach 2010-2012 ...
Budynek usytuowany na niewielkim wzniesieniu górował nad miejscowością i folwarkiem. Poddany rewaloryzacji w latach 2010-2012 z przeznaczeniem na hotel. Przy pałacu znajduje się niewielki park z drugiej połowy XIX w.

Grudynia Wielka - pałac (reprint ryciny z teki Dunckera)
    Pałac w Grudyni (A. Duncker)