Park pałacowy

Dąb Pücklera

Pałac Pücklerów (dawny)

Schloss Schedlau

Nie istnieje

Szydłowiecki zamek Pücklerów należał do piękniejszych w okolicy. Jego najstarsza część wybudowana została w 1565 roku; w 1854 roku poddano go przebudowie i gruntownej renowacji. Przy zamku rozciągał się piękny park krajobrazowy z wkomponowaną rzeką Ścinawą. Były tu liczne okazy starodrzewu i kamienny pomnik Filipiny Pückler z 1786 roku. Niedaleko zamku do dziś rośnie prastary dąb o obwodzie pnia 8,87 m, nazywany dębem Pücklera. Pod dębem tym znaleźć można kamień z wyrytą w 1867 roku inskrypcją w ...
Szydłowiecki zamek Pücklerów należał do piękniejszych w okolicy. Jego najstarsza część wybudowana została w 1565 roku; w 1854 roku poddano go przebudowie i gruntownej renowacji. Przy zamku rozciągał się piękny park krajobrazowy z wkomponowaną rzeką Ścinawą. Były tu liczne okazy starodrzewu i kamienny pomnik Filipiny Pückler z 1786 roku. Niedaleko zamku do dziś rośnie prastary dąb o obwodzie pnia 8,87 m, nazywany dębem Pücklera. Pod dębem tym znaleźć można kamień z wyrytą w 1867 roku inskrypcją w języku niemieckim ”Tu padł rycerz Zygmund Stosch w pojedynku z rycerzem Wacławem Pücklerem Groditzkim na Szydłowcu 1537”. Tak zwany stary zamek ze swymi zabytkowymi sklepieniami, spłonął jeszcze podczas wojny. Nowy wyburzono w całości po 1945 roku. Za:

Szydłowiec - pałac (reprint ryciny z teki Dunckera)
    Pałac w Szydłowcu (A. Duncker)