Mur i bramy

Sala gimnastyczna

Odział Publicznej Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika (dawny pałac)

Schloss Löwen, Gimnazjum im. Polskich Olimpijczyków

dariuszfaranciszek°: Barokowy pałac zbudowany w 1722 roku przez Leopolda von Bees na miejscu poprzedniej rezydencji spalonej w 1666 roku. Odnowiony w 1860 roku i ponownie zniszczony w 1955 roku. Piętrowy na piwnicach sklepionych kolebkowo. Wzniesiony na rzucie prostokąta, z dwoma prostopadłymi skrzydłami. Przed frontem pałacu prostokątny dziedziniec otoczony murem z XVIII wieku z trzema bramami i półkoliście zamkniętymi arkadami. Ostatnio gruntownie wyremontowany. źródło - opolweb.pl

Gmina w styczniu 2001 roku odkupiła od właściciela z Wrocławia za 425 tys. zł. niszczejący XVIII wieczny pałac położony w Lewinie przy ulicy Zamkowej, aby po remoncie przeznaczyć go na Gimnazjum. Pałac jednopiętrowy, barokowy, z piwnicami, wybudowany został w 1722 roku przez Leopolda von Bessa. Od północy otoczony niewielkim, półkolistym dziedzińcem z trzema bramami. Od południa przylega do parku i Nysy. Po wojnie, do pożaru w 1952 roku w budynku mieściła się szkoła cukrownicza. Odbudowany w stanie surowym przez 50 lat pełnił funkcję magazynów, dewastowany przez kolejnych użytkowników. Zachowała się bryła budowli, portal z kamiennym balkonem, ozdobna klatka schodowa, resztki kolumn. W dobrym stanie stropy między kondygnacjami i więźba dachowa. Kubatura pałacu - 20138 m3, powierzchnia użytkowa - 2708,63 m2, powierzchnia zabudowy 1352 m2. Kondygnacje: piwnica - 823 m2, parter -909 m2, piętro - 978 m2, razem 2710. Na parterze i piętrze znajduje się: 11 sal lekcyjnych, w tym 5 pracowni przedmiotowych o pow. 80 m2 każda, sala ekspozycyjna z łukowymi sklepieniami, sala komputerowa, biblioteka z czytelnią (sala kolumnowa), pomieszczenia administracyjne, pokój nauczycielski, pomieszczenie pedagoga, pielęgniarki, sanitariaty. W piwnicy: szatnie uczniowskie, szatnie wychowania fizycznego, siłownia, kawiarenka, sala do zajęć plastycznych, sala do prezentacji projektów. Budynek posiada windę i jest przystosowany dla niepełnosprawnych, źródło -

Obecnie budynek jest odziałem Publicznej Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika. [MacGyver_74]

Pałac w Lewinie Brzeskim na rysunku F. B. Wernera z Topographia ...