Szpital powiatowy (dawny)

Neues Krakenhaus, Szpital dla Północnej Grupy Wojsk Radzieckich

Największą inwestycją podjętą przed wojną na Zatorzu był szpital powiatowy. Wybudowano go w latach 1928-1930 według projektu architekta Koppa. Budynek usytuowany został w pięknym parku. Okna sal chorych wychodziły na południowy-wschód i południowy-zachód, natomiast świetlica zajmowała front południowy, dzięki czemu wykorzystywano światło dzienne jako dodatkowy czynnik leczniczy. Po stronie północno-zachodniej i północno-wschodniej rozmieszczono pomieszczenia administracyjne, kuchnię, magazyny i pokój ...
Największą inwestycją podjętą przed wojną na Zatorzu był szpital powiatowy. Wybudowano go w latach 1928-1930 według projektu architekta Koppa. Budynek usytuowany został w pięknym parku. Okna sal chorych wychodziły na południowy-wschód i południowy-zachód, natomiast świetlica zajmowała front południowy, dzięki czemu wykorzystywano światło dzienne jako dodatkowy czynnik leczniczy. Po stronie północno-zachodniej i północno-wschodniej rozmieszczono pomieszczenia administracyjne, kuchnię, magazyny i pokój dentystyczny. Budynek posiadał oczywiście sanitariaty, własną pralnię, pomieszczenia do dezynfekcji oraz salę do sekcji zwłok. Po II wojnie światowej obiekt zajęli Rosjanie i do lat dziewięćdziesiątych był to szpital dla stacjonujących w Polsce wojsk radzieckich. Za:

Kompozycja ogrodu przy szpitalu powiatowym w Nowej Soli, przy ...
    Dawny Szpital Powiatowy.