Wieża ciśnień (dawna)

Wasserturm (Krieger Gedächtnishalle)

Wieża ciśnień. Betonowy obiekt o wysokosci 33 metrów. Została zbudowana i uruchomiona w roku 1917, a jej inwestorem było miasto. Obiekt wybudowano obok fortu Prusy (obecna ul. Kościuszki) jako wieżę wodną, jednak od początku również pełnił rolę wieży widokowej. Wstęp był płatny. W 1925 r. w dolnej części urządzono Salę ku Czci Poległych (Kriegergedächtnishalle), w której znajdowały się tablice z nazwiskami niemal 800 poległych podczas I wojny światowej mieszkańców Nysy. Obecnie wieża jest opuszczona, ...
Wieża ciśnień. Betonowy obiekt o wysokosci 33 metrów. Została zbudowana i uruchomiona w roku 1917, a jej inwestorem było miasto. Obiekt wybudowano obok fortu Prusy (obecna ul. Kościuszki) jako wieżę wodną, jednak od początku również pełnił rolę wieży widokowej. Wstęp był płatny. W 1925 r. w dolnej części urządzono Salę ku Czci Poległych (Kriegergedächtnishalle), w której znajdowały się tablice z nazwiskami niemal 800 poległych podczas I wojny światowej mieszkańców Nysy. Obecnie wieża jest opuszczona, zaniedbana, a wręcz zdewastowana. ale wciąż można wejść na górę i podziwiać widoki, m.in. Sudetów i Jeziora Nyskiego.

Miejska wieża ciśnień w Nysie
    Wieża ciśnień w Nysie.
    Dekoracja na wieży ciśnień z okazji uroczystego otwarcia w niej ...
    Sala Pamięci poległych podczas I wojny swiatowej ......Nyska Wieża ...
    Wieża ciśnień.
    Wieża ciśnień Nysie.
    Nyska wieża ciśnień.
    Wieża ciśnień.
    Wieża ciśnien na starej pocztówce.
    Wieża ciśnień w Nysie. Już podciągnięto linie energetyczne.
    Wieża Ciśnień 1945r.
    A tak wygląda jej wnętrze.
    Miejska wieża ciśnień.
    Herb Nysy na elewacji wieży
    Wieża.. Sarumana ;)
    Wieża ciśnień od strony fortu Prusy.
    komentarze: 0
    Wieża ciśnień w Nysie, można porównać ze stanem https://polska-org.pl/660265,foto.html?idEntity=511634 ...
    Ściana wspinaczkowa na wieży ciśnień.
    Herb Nysy na elewacji na wejściem.