Staw Łabędzi

Mostek Groszowy

Fontanna Chłopiec z łabędziem

Fontanna Grupa Trytona

Park Centralny im. J. Czajkowskiego

Promenade

dariuszfaranciszek°: Ostatnim odcinkiem Plant jest Park Centralny, który rozciąga się od ul.Armii Krajowej do ul.Piastowskiej obejmując drugi odcinek nie zasypanej fosy oraz płaski teren leżący od fosy na zewnątrz. Kiedy po przekroczeniu ul.Armii Krajowej i wejściu na teren Parku Centralnego nadal pójdziemy aleją lipową wówczas ujrzymy staw z wodotryskiem po którym pływają łabędzie. W otoczeniu stawu rosną wysokie olchy czarne. Na zboczu nachylonym w stronę stawu szemrze w cieniu drzew i krzewów ...
dariuszfaranciszek°: Ostatnim odcinkiem Plant jest Park Centralny, który rozciąga się od ul.Armii Krajowej do ul.Piastowskiej obejmując drugi odcinek nie zasypanej fosy oraz płaski teren leżący od fosy na zewnątrz. Kiedy po przekroczeniu ul.Armii Krajowej i wejściu na teren Parku Centralnego nadal pójdziemy aleją lipową wówczas ujrzymy staw z wodotryskiem po którym pływają łabędzie. W otoczeniu stawu rosną wysokie olchy czarne. Na zboczu nachylonym w stronę stawu szemrze w cieniu drzew i krzewów ponad głazami narzutowymi mały strumyczek. W jego pobliżu rosną np.różanecznik fioletowy, cisy, leszczyna pospolita, a bliżej stawu choiny kanadyjskie i piękny rzadko spotykany, niestety już obumierający podobno na skutek nadmiernego zadymienia parku świerk kaukaski oraz odmiana szpilkowata cyprysika groszkowego. W parku rosną także klony zwyczajne , różowiec biały, krzewuszka cudowna, lipy szerokolistne. Wg.

Park Centralny w Brzegu.
    Brzeg. Park Centralny.
    Promenada przy stawie Łabędzim.
    komentarze: 2
    Fragment Promenady, w głębi widoczny mostek Pfennigbrücke http://dolny-slask.org.pl/5485024,Brzeg,Mostek_Groszowy.html.
    Promenada w 1901 roku
    Fragment parku centralnego.