Dom Pomocy Społecznej (d. pałac)

Schloß Jerolschütz

dariuszfaranciszek°: Z kompleksu pałacowego rodu von Studnitz z poczatku XIXw. zachowały się jedynie -: a) Oficyna - parterowa, wzniesiona na rzucie prostokąta, dwutraktowa, pięcioosiowa, dach siodłowy;
b) Spichlerz - dwukondygnacyjny, prostokątny, podziały ścian ramowe, na osi wejście flankowane pilastrami, dźwigającymi trójkątny przyczółek, dach siodłowy z lukarnami.
Park dworski o pow. 1,30 ha wokół nowego pałacu, ze sztucznym kopcem.
Pomnik przyrody - aleja dębów szypułkowych - 130 drzew w wieku 130-150 lat i 70 drzew w wieku 50-100 lat, o obwodach 80-315 cm i wysokości 8-25 m.

Pałac Gierałcice.
    Pałac w Gierałcicach.