Jaz Lipki

Nowy jaz klapowy na stopniu wodnym Lipki jest zlokalizowany na terenie dwóch województw: opolskiego i dolnośląskiego, w odległości ok.180 m poniżej nieeksploatowanego od grudnia 2002 r. jazu kozłowo-iglicowego z 1915 roku, którego zły stan techniczny wymusił realizację nowej budowli piętrzącej. Jaz klapowy stanowi: konstrukcja żelbetowa, składająca się z wolnostojących dwóch filarów i dwóch przyczółków, na których oparte są płyty trzech przęseł jazowych z niskimi progami oraz wyposażenie technologiczne ...
Nowy jaz klapowy na stopniu wodnym Lipki jest zlokalizowany na terenie dwóch województw: opolskiego i dolnośląskiego, w odległości ok.180 m poniżej nieeksploatowanego od grudnia 2002 r. jazu kozłowo-iglicowego z 1915 roku, którego zły stan techniczny wymusił realizację nowej budowli piętrzącej. Jaz klapowy stanowi: konstrukcja żelbetowa, składająca się z wolnostojących dwóch filarów i dwóch przyczółków, na których oparte są płyty trzech przęseł jazowych z niskimi progami oraz wyposażenie technologiczne i komunikacyjne. Budowla ta posiada następującą charakterystykę techniczną:
- światło poziome 3x32 m,
- wysokość piętrzenia normalnego 2,05 m.
Jaz wyposażony jest w trzy identyczne ruchome klapy powłokowe, konstrukcji stalowej o wysokości 3,40m. Każda klapa napędzana jest dwustronnie przy pomocy dwóch hydraulicznie niezależnych zespołów. Na lewym przyczółku znajduje się sterownia jazu, wyposażona w szafy komputerowego systemu kontroli i sterowania klapami oraz systemu zdalnego przekazu poziomów wody, a także nadajniki oraz odbiorniki audio i wideo telewizji przemysłowej jazu wraz z instalacją alarmową. System komputerowy gwarantuje automatyczne utrzymanie normalnego poziomu piętrzenia wody. Jako obiekty towarzyszące w trakcie realizacji jazu wykonano m.in.:
a) nabrzeże przeładunkowe na prawym brzegu wraz z drogą dojazdową z parkingiem,
b) most drogowy o nośności 30 t nad dolną głową śluzy żeglugowej,
c) zagospodarowanie terenu z nasadzeniem drzew i krzewów w rejonie jazu.

/Cytaty z opracowania "Roczna Informacja o Realizacji Zadań Wynikających z Programu dla Odry 2006 za okres od 01.01.2003 do 31.12.2003",
dodał Petroniusz/

Jaz Lipki