Schronisko Volpersdorfer Plänel-Baude (dawne)

Przełęcz Woliborska (711 m n.p.m.)

Volpersdorfer Plänel

Przełęcz Woliborska (niem. Volpersdorfer Plänel) – przełęcz na wysokości 711 m n.p.m. w Sudetach Środkowych, w Górach Sowich. Przełęcz położona jest około 3,3 km na północny wschód od granic miejscowości Wolibórz na obszarze Parku Krajobrazowego Gór Sowich, w południowo-wschodniej części Gór Sowich, po południowo-wschodniej stronie Kalenicy. Jest to przełęcz górska, stanowiąca wyraźne, dość wąskie, płytko wcięte obniżenie o stromych podejściach i łagodniejszych zboczach, wcinające się w gnejsowe ...
Przełęcz Woliborska (niem. Volpersdorfer Plänel) – przełęcz na wysokości 711 m n.p.m. w Sudetach Środkowych, w Górach Sowich. Przełęcz położona jest około 3,3 km na północny wschód od granic miejscowości Wolibórz na obszarze Parku Krajobrazowego Gór Sowich, w południowo-wschodniej części Gór Sowich, po południowo-wschodniej stronie Kalenicy. Jest to przełęcz górska, stanowiąca wyraźne, dość wąskie, płytko wcięte obniżenie o stromych podejściach i łagodniejszych zboczach, wcinające się w gnejsowe podłoże, między wzniesienia Kobylec (766 m n.p.m.) i Zległe (737 m n.p.m.). Przez przełęcz prowadzi z wieloma ostrymi zakrętami droga wojewódzka nr 384 łącząca Nową Rudę z Bielawą. Droga ta w okresie zimowym jest niebezpieczna i często nieprzejezdna. Otoczenie wokół przełęczy porośnięte jest dolnoreglowym lasem mieszanym, w którego drzewostanie przeważa świerk i buk.
Źródło: Wikipedia

Przełęcz Woliborska.