Budynek nr 13
Pensjonat (dawny)

Nie istnieje

kaliko12°: Nieistniejący już pensjonat przy obecnej ulicy 3-go Maja. Posiadał numer 13. W latach50-tych został rozszabrowany przez pewnego pułkownika, któremu tak spodobały się zainstalowane tam sztukaterie, marmury i inne ozdoby, że wywiózł je wszystkie. Był to jeden z najlepiej utrzymanych i najbogatszych budynków w powojennym Walimiu. Mury, a właściwie ruiny posesji przetrwały do początku lat 70- tych, kiedy to ostatecznie ją rozebrano. Obiekt ten oprócz walorów estetycznych posiadał również sporą ...
kaliko12°: Nieistniejący już pensjonat przy obecnej ulicy 3-go Maja. Posiadał numer 13. W latach50-tych został rozszabrowany przez pewnego pułkownika, któremu tak spodobały się zainstalowane tam sztukaterie, marmury i inne ozdoby, że wywiózł je wszystkie. Był to jeden z najlepiej utrzymanych i najbogatszych budynków w powojennym Walimiu. Mury, a właściwie ruiny posesji przetrwały do początku lat 70- tych, kiedy to ostatecznie ją rozebrano. Obiekt ten oprócz walorów estetycznych posiadał również sporą wartość historyczną.

Widok w kierunku Wielkiej Sowy, poczta i kasyno, pensjonat Gockscha, ...
    kaliko12°: Fotografia przedstawia nieistniejący już pensjonat ...