Otoczenie kościoła

Kościół Wniebowzięcia NMP

Wzmiankowany w 1217r powstalłw pocz. XVI w (1514) . Był restaurowany ok. 1730. Został powiększony o wieżę i częściowo restaurowany w latach 1891-1892 (wzniesienie wieży, kaplicy południowej przy prezbiterium i kostnicy od północy). Był remontowany w latach 60 XX w. .Jest kościołem jednonawowym z węższym prezbiterium zakończonym trójbocznie i częściowo oskarpowanym nakryty dachami dwuspadowymi.. Nad nawą znajduje się płaski strop, nad prezbiterium dwuprzęsłowe sklepienie krzyżowe. We wnętrzu zachowały ...
Wzmiankowany w 1217r powstalłw pocz. XVI w (1514) . Był restaurowany ok. 1730. Został powiększony o wieżę i częściowo restaurowany w latach 1891-1892 (wzniesienie wieży, kaplicy południowej przy prezbiterium i kostnicy od północy). Był remontowany w latach 60 XX w. .Jest kościołem jednonawowym z węższym prezbiterium zakończonym trójbocznie i częściowo oskarpowanym nakryty dachami dwuspadowymi.. Nad nawą znajduje się płaski strop, nad prezbiterium dwuprzęsłowe sklepienie krzyżowe. We wnętrzu zachowały się fragmenty barokowego wyposażenia z I połowy XVIII w. , a w otaczającym kościół murze, szereg płyt nagrobnych z lat 1597-1600.

Sklep Alberta Wiesnera, ko,sciół katolicki, dom sióstr zakonnych, ...
    Zachowice - kościół parafialny i jego wnętrze.