Willa nr 46

Modernistyczna willa wzniesiona ok. 1930 r. na rzucie czworoboku z przybudówką, podpiwniczona, dwukondygnacyjna, nakryta dachem czterospadowym.Obiekt istotny jako element struktury urbanistycznej dzielnicy ale nie kwalifikujący się do objęcia gminną i wojewódzką ewidencją zabytków. Ochronie podlegają historyczne granice parceli oraz bryła budynku i rodzaj pokrycia dachu.Współrzędne: 51.19731, 16.14542 .Źródło: E.Dymarska i in., "Legnica — Tarninów. Przedmieście Jaworskie, Złotoryjskie i fragment ...
Współrzędne: 51.19731, 16.14542 .
Źródło: E.Dymarska i in., "Legnica — Tarninów. Przedmieście Jaworskie, Złotoryjskie i fragment Chojnowskiego. Studium historyczno-urbanistyczne", Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków , Wrocław 2007.
[ Iras (Legzol)]

Ul.Wł.Grabskiego, budynek pod nr 46.