Pomnik Pomordowanych na Kresach

Autor: Jarosław Bańkowski. Alojzyna:
25 IX kardynał Henryk Gulbinowicz, metropolita wrocławski odsłonił pomnik ku czci pomordowanych w latach 1939 - 47 na kresach południowo-wschodnich przez organizacje ukraińskich nacjonalistów - Ukraińską Armię Powstańczą, NKWD oraz gestapo. Inicjatorem powstania pomnika jest Stowarzyszenie Upamiętniania Zbrodni Ukraińskich Nacjonalistów. Projekt pomnika wraz z treścią inskrypcji był dwa razy zmieniany z powodu na treść tablicy. Na pomniku miał się znaleźć ...
25 IX kardynał Henryk Gulbinowicz, metropolita wrocławski odsłonił pomnik ku czci pomordowanych w latach 1939 - 47 na kresach południowo-wschodnich przez organizacje ukraińskich nacjonalistów - Ukraińską Armię Powstańczą, NKWD oraz gestapo. Inicjatorem powstania pomnika jest Stowarzyszenie Upamiętniania Zbrodni Ukraińskich Nacjonalistów. Projekt pomnika wraz z treścią inskrypcji był dwa razy zmieniany z powodu na treść tablicy. Na pomniku miał się znaleźć napis: "Jeśli zapomnę o nich, Ty Boże na Niebie nie zapomnij o mnie" a na tablicy u dołu "Obywatelom polskim pomordowanym na Kresach Południowo-Wschodnich w latach 1939-47 przez OUN-UPA, NKWD i gestapo". Społeczny komitet usunął napis "pomordowanym" i na to miejsce umieścił "ofiarom zbrodni ludobójstwa" oraz usunął NKWD i gestapo. Sprawa obiła się o Ambasadę Ukraińską, Radę Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, szefa sejmowej komisji mniejszości narodowych.

Pomnik ku czci pomordowanych na Kresach Wschodnich na Bulwarze ...
    Obywatelom Polskim Pomordowanym na Kresach Południowo-Wschodnich ...