Pałac Wallisów w Pławnicy (dawny)

Schloss Plomnitz

Pałac – pochodzi z pierwszej połowy XVIII wieku (powstał około 1735 - 1737 r.) wzniósł go hrabia Von Wallis podobno na wzór antycznej willi rzymskiej, jako pałac letni. W 1775 r. pałac doszczętnie spłonął. Około roku 1784 luteranin von Sack, który kupił dobra, odbudował pałacową kaplicę. Potem dobra te zostały odsprzedane gminie, która nie wyrażała zainteresowania pałacem i następnie go wyburzyła. Zachowano tylko oficyny pałacowe przy wjeździe do pałacu. Obecnie z dawnego zespołu rezydencjonalnego ...
Pałac – pochodzi z pierwszej połowy XVIII wieku (powstał około 1735 - 1737 r.) wzniósł go hrabia Von Wallis podobno na wzór antycznej willi rzymskiej, jako pałac letni. W 1775 r. pałac doszczętnie spłonął. Około roku 1784 luteranin von Sack, który kupił dobra, odbudował pałacową kaplicę. Potem dobra te zostały odsprzedane gminie, która nie wyrażała zainteresowania pałacem i następnie go wyburzyła. Zachowano tylko oficyny pałacowe przy wjeździe do pałacu. Obecnie z dawnego zespołu rezydencjonalnego zachowała się tylko jedna oficyna pałacowa (nr 103), która pozostała po pożarze pałacu w 1775 r. Z oficyną łączą się od północy stajnia oraz dwa łączniki spajające dawniej obie oficyny, zaś od południa zachowała się oficyna, zawierająca dawniej mieszkanie administratora dóbr lub mieszkania urzędników, założona jest na rzucie prostokąta i powiększona obecnie o nową małą, jednokondygnacyjną przybudówkę.
Źródło opisu: Plan odnowy miejscowości Pławnica na lata 2007-2016, Pławnica 2010.

Nieistniejący Pałac w Pławnicy - grafika z XIX w. Autor: Friedrich ...