Wejście południowe

Wejście północne

Glorieta

Wejście główne

Cmentarz oficerów Armii Radzieckiej

Военное кладбище офицерob CA- Бреслау

Cmentarz ten powstał w latach 1945-1947 na powierzchni 5,3 ha , a jego budową w pierwszej fazie zajęły się wyspecjalizowane pododdziały radzieckie. Pierwsze pochówki pochodzą jeszcze z okresu walk o Festung Breslau. W trakcie 3-miesięcznego oblężenia miasta 6 Armia generała Głuzdowskiego poniosła ciężkie straty. Poległo około 8.500 żołnierzy i oficerów. W trakcie walk zorganizowano 8 cmentarzy wojskowych na opanowanych przez wojska radzieckie peryferyjnych dzielnicach Wrocławia. Cmentarz na Partynicach ...
Cmentarz ten powstał w latach 1945-1947 na powierzchni 5,3 ha , a jego budową w pierwszej fazie zajęły się wyspecjalizowane pododdziały radzieckie. Pierwsze pochówki pochodzą jeszcze z okresu walk o Festung Breslau. W trakcie 3-miesięcznego oblężenia miasta 6 Armia generała Głuzdowskiego poniosła ciężkie straty. Poległo około 8.500 żołnierzy i oficerów. W trakcie walk zorganizowano 8 cmentarzy wojskowych na opanowanych przez wojska radzieckie peryferyjnych dzielnicach Wrocławia. Cmentarz na Partynicach z założenia od początku miał być cmentarzem oficerskim, na pozostałych pochowano ciała podoficerów i żołnierzy. Na cmentarzu tym pochowano 694 oficerów znanych z nazwiska, 69 nierozpoznanych oraz dwóch oficerów niemieckich służących w oddziałach wasalnego wobec Armii Czerwonej Komitetu "Wolne Niemcy" (Horsta Vitehla i Jozefa Wagnera). Po raz pierwszy oddziały te zostały użyte bojowo właśnie w walkach o Wrocław i poniosły ciężkie straty. Specjalnym nagrobkiem , olbrzymią monumentalną Glorietą (projektu R.Felińskiego - 1947 r.) usytuowaną w centralnej części cmentarza uhonorowano trzykrotnego bohatera Związku Radzieckiego płka Iwana Połbina strąconego nad Wrocławiem w lutym 1945 roku. Obok monumentu , na wydzielonym polu pochowano dwóch innych bohaterów ZSRR, ich nagrobki wyróżniają się przede wszystkim staranniejszym wykonaniem oraz materiałem (czarny granit). Wszystkie pozostałe nagrobki wykonano z elementów betonowych i są one jednolite. Cmentarz posiada trzy wejścia. Południowe i północne są ozdobione parami czołgów stojących na wysokich betonowych monumentach, wejście zachodnie, w założeniu mające być wejściem centralnym ozdabiają dwie armato-haubice. Wszystkie te elementy uzbrojenia były bojowo użyte w walkach o Wrocław, zaś czołgi zostały zniszczone podczas szturmu śródmieścia miasta. Oprócz tego na cmentarzu znajduje się kilka monumentów wykonanych z betonu sławiących czyny synów Związku Radzieckiego. Cmentarz jest starannie utrzymany przez władze państwowe i odpowiednie komórki Urzędu Miejskiego Wrocławia (pomimo wandalizmu objawiającego się np. malowaniem pomników sprayem) i znajduje się pod stalą kontrolą Ambasady Federacji Rosyjskiej. - źródło: (mgr Waldemar Forgacz)

W roku 1967, w związku z przygotowaniami do rocznicy Rewolucji Październikowej, na liczącym 1,5 ha terenie cmentarza wykonano według projektu inż. Szymańskiego betonowe drogi i obrzeża kwater, które obsadzono kwiatami.
Autorem mauzoleum w kształcie glorietty jest Roman Feliński, a sama glorietta powstała w 1947 roku. Sam cmentarz to 4,5 ha powierzchni a autorami jego finalnego projektu i realizacji byli Anna i Tadeusz Ptaszyńscy /autorzy Nowej Huty/. Pierwsza faza budowy to lata 1945-1949. Pierwsza modernizacja to 1959 r.
b/h/ Oryginalne spisy poległych

Pierwsze prace przy budowie cmentarza wykonano w okresie 1 IV - 1 V 1945 roku. Prace wykonał specjalny batalion VI Armii 1 Frontu Ukraińskiego. Przy budowie uczestniczyli też Niemcy w liczbie 800 i 250 specjalistów radzieckich.
bonczek/hydroforgroup/2011

Niewielu wie, ale wokół głównej urny w centrum cmentarza na pięciu ...