Duża Sala

Etablissement Wappenhof (dawny)

Etablissement Wappenhof, Konzerthaus Wappenhof

Etablissement „Wappenhof” (Dwór Herbowy) powstał w 1881 roku w narożniku dróg Morgenaustrasse (Rakowiecka) i Weidendamm (Na Grobli), jako jeden z kilkunastu tego typu zespołów wzniesionych na terenie Rakowca. Był to drugi etablissement pod względem wielkości oraz oferty po „Buergersaele”.

Była to początkowo kawiarnia z salą do tańca i ogrodem. W 1908 roku właściciele Otto i Gustaw Wirth dokonali znaczącej przebudowy obiektu usytuowanego przy ówczesnych działkach Morgenaustrasse 14 i 16. Na działce ...

Była to początkowo kawiarnia z salą do tańca i ogrodem. W 1908 roku właściciele Otto i Gustaw Wirth dokonali znaczącej przebudowy obiektu usytuowanego przy ówczesnych działkach Morgenaustrasse 14 i 16. Na działce (numer 14) od strony Odry powstała wielofunkcyjna sala (koncertowo-teatralna) na 1270 miejsc, wykorzystywana do przedstawień teatralnych typu variete, koncertów muzycznych i tańców. Z zachowanych planów wynika, iż był to budynek parterowy, częściowo piętrowy o powierzchni około 2 tysięcy metrów kwadratowych. Zasadniczą część obiektu stanowiła sala główna Konzerthaus (o wymiarach 25,7×40 m), po przebudowie powiększona o scenę (o wymiarach 6×8 m i 0,5 m wysokości). Zaprojektowana przez architekta jako trójnawowa. Słuchający siedzieli (w przypadku pełnej widowni) ściśnięci przy 6-8 osobowych stolikach o wymiarach 1×0,8 m. Na ustawienie krzeseł projektant przewidział również bardzo mało miejsca, bo 0,8 m na jedno krzesło oraz 1,2 m na dwa krzesła.

W pierwszym okresie gdy budynek główny służył jako pomieszczenie do tańca, orkiestra przygrywała w usytuowanym na piętrze chórze, a w późniejszym okresie dobudowano scenę. Do sali głównej przylegała mała sala (o wymiarach 12×19 m) pełniąca funkcję winiarnio-kawiarni. W tym pomieszczeniu projektant przewidział mniejsze zagęszczenie gości, których kelnerzy obsługiwali przez trzy bufety. Cały kompleks ogrzewało osiem okrągłych pieców.

Drugą cześć założenia, trójkondygnacyjny budynek administratora wraz z częścią hotelową, zaprojektowano na rzucie nieforemnego trójkąta z wieżą i wybudowano przy ulicy Morgenau na działce numer 16. Była to własność Gustawa Wirtha. Obie części założenia łączył wewnętrzny dziedziniec osłonięty murem kurtynowym od strony ulicy.

„Wappenhof” posiadał salę bilardową znajdującą się na terenie ogrodu, a ponadto bufet letni. Od strony ogrodu usytuowano taras z ogródkiem restauracyjnym oraz letnią scenę muzyczną reklamowaną (na wydawanych przez właścicieli widokówkach) jako największa betonowa scena w Niemczech.

Założenie zaprojektowano w stylu neogotyckim, zwanym zamkowym lub twierdzowym, stosowanym powszechnie w pruskim budownictwie publicznym (np. główny dworzec kolejowy we Wrocławiu).

Zastosowanie neogotyku z charakterystycznym dla tego stylu motywem blanek i wysokiej wieży oraz nieregularność kompozycji spowodowały osiągnięcie bardzo ciekawego efektu. Wrażenie potęgował herb umieszczony nad wejściem oraz figura halabardnika stojąca do początku lat sześćdziesiątych XX wieku.

Etablissement Wappenhof
    Rakowiec, dawny Etablissement Wappenhof, widok zza Odry.