Osoby i pamiątki związane ze szkołą

Mostek U-Boota

Statek szkolny TŻŚ Westerplatte

Zespół Szkół nr 14

Volksschule, Technikum Żeglugi Śródlądowej

30 XX w.

Szkoła "Śródlądowa" powstała we Wrocławiu w roku 1947, mieściła się w budynku tymczasowym przy ulicy Na Grobli. Po kilku miesiącach została przeniesiona na ulicę Siemieńskiego 16. Należała wtedy do Polskiej Żeglugi nad Odrą. W roku 1949 szkoła zostaje przeniesiona do budynku przedwojennej niemieckiej Szkoły Ludowej mieszczącej się przy al.Brücknera.

W tym właśnie miejscu powstają nowe kierunki i typy szkół, dobudowywane są nowe budynki, pojawiają się statki szkolne i doskonale wyposażone pracownie ...

W tym właśnie miejscu powstają nowe kierunki i typy szkół, dobudowywane są nowe budynki, pojawiają się statki szkolne i doskonale wyposażone pracownie i gabinety. Złoty okres szkoły trwa do końca lat siedemdziesiątych. W następnych latach w kraju zaczyna upadać żegluga śródlądowa i szkoła powoli traci "prestiż". W roku 1992 do szkoły przyłącza się zawodówkę, powstają nowe specjalności: technik ochrony środowiska, ślusarz spawacz, ogrodnik terenów zieleni. Na uroczystość 50-lecia szkoły w czerwcu 1997 roku szkoła dostaje nowoczesny sprzęt do wyposażenia pracowni w tym laboratorium do analizy wody i ścieków. Lipcowa powódź jednak niszczy nowy sprzęt a także gabinety silników okręgowych, archiwum szkolne, magazyny, basen, kuchnię. Ten fakt przyczynia się w dużym stopniu do upadku szkoły. W roku 1997 Technikum Żeglugi Śródlądowej przestaje podlegać Ministerstwu Komunikacji i przechodzi pod opiekę samorządu. Samorząd postanawia rozwiązać szkołę. Obecnie kompleks przy ul. Brucknera jest siedzibą Zespołu Szkół nr 14 w skład którego wchodzą XIV LO im. Polonii Belgijskiej oraz Gimnazjum nr 49 z Oddziałami Dwujęzycznymi

Część mostka U-Boota VII, która stała przed szkołą, jest obecnie w dobrych rękach miłośnika żeglugi i czeka na fundusze na remont i miejsce wystawienia.

Uczestniczki Niemieckiego Święta Sportu i Gimnastyki przed budynkiem ...
    Budynek zakwaterowania uczestników Niemieckiego Święta Sportu ...