Fasada południowa

Muzeum Uniwersytetu Wrocławskiego

Uniwersytet Wrocławski (gmach główny) - miniatura (Minieuroland)
P
Projekty, rzuty, plany sytuacyjne

Uniwersytet Wrocławski - gmach główny

Na miejscu gmachu obecnego Uniwersytetu Wrocławskiego stał wcześniej zamek książąt śląskich, . W XVII w. podupadający zamek cesarz Leopold I przekazał w użytkowanie zakonowi Jezuitów, którzy na terenie zamku założyli kościół i szkołę na poziomie wyższym. Zamek otrzymany na własność w 1670 r., szybko okazał się zbyt mały na potrzeby szkoły. Starania o utworzenie uniwersytetu podjął rektor Fryderyk Wolf von Lüdinghausen. ...
Na miejscu gmachu obecnego Uniwersytetu Wrocławskiego stał wcześniej zamek książąt śląskich, . W XVII w. podupadający zamek cesarz Leopold I przekazał w użytkowanie zakonowi Jezuitów, którzy na terenie zamku założyli kościół i szkołę na poziomie wyższym. Zamek otrzymany na własność w 1670 r., szybko okazał się zbyt mały na potrzeby szkoły. Starania o utworzenie uniwersytetu podjął rektor Fryderyk Wolf von Lüdinghausen. W związku z bullą fundacyjną cesarza Leopolda I Wrocławskiego Uniwersytetu powstały plany nowego gmachu uczelni (1726 r.), choć rada miejska długo nie mogła zdecydować się na ich zatwierdzenie i sprzedaż kawałka gruntu.

Kamień węgielny wmurował w imieniu cesarza Karola VI starosta generalny Śląska hr. Antoni Schaffgotsch 6 grudnia 1728 r. Skrzydło zachodnie nakryto dachem w 1730 r., wnętrza wykańczano do roku 1732, kiedy to zostało poświęcone skrzydło zachodnie, szkolne. Budowę części wschodniej przeznaczonej na mieszkania dla zakonników rozpoczęto w 1734 r. od wyburzenia Bramy Cesarskiej, którą później w innym kształcie ponownie zbudowano, włączając w kompleks budynku uczelni. Wzniesiona została wieża służąca jako obserwatorium astronomiczne. Skrzydło południowe mieszczące aptekę i laboratorium, a stanowiące łącznik z kościołem zostało ukończone w 1737 r. Do roku 1739 wnętrza obu skrzydeł uzyskały swój ostateczny kształt. Na następny rok zaplanowano: wzniesienie odpowiednika Wieży Astronomicznej i dobudowanie do skrzydła wschodniego pomieszczeń biblioteki i refektarza, ale prac nie rozpoczęto z powodu wybuchu wojen śląskich i budowa nie została nigdy skończona.

Po zajęciu Wrocławia przez Prusy w 1741 r. zorganizowano w budynku lazaret, potem stajnie i więzienie a Jezuici musieli opuścić Wrocław. Rozwiązanie przez papieża w 1773 r. Towarzystwa Jezusowego zdecydowało o odmiennym charakterze uczelni i znacznym obniżeniu poziomu nauczania. W 1811 r. król pruski Fryderyk Wilhelm III doprowadził do połączenia wrocławskiej uczelni z - ewangelicką Viadriną - uniwersytetem we Frankfurcie nad Odrą.

W czasie I wojny światowej założenie w gmachu lazaretu spowodowało zniszczenia, które były usuwane dopiero w latach 1926-1929, a nawet i później. Końcowe miesiące II wojny światowej spowodowały poważne zniszczenia gmachu w wielu miejscach, szczególnie w części środkowej. W maju 1945 r. grupa polskich naukowców przejęła gmach główny w stanie ogólnej dewastacji. Przystąpiono do odbudowy budynku, w listopadzie 1945 r. odbył się pierwszy wykład. W latach 2000 - 2002 fasada gmachu Uniwersytetu została podana całkowitej renowacji, dzięki której budynek uzyskał charakterystyczny żółty kolor.

Bastion Zamkowy, niezrealizowany w całości projekt Gmachu Akademii ...
    Gmach Akademii i kościół Jezuitów we Wrocławiu.
    Projekt gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego.
    Podkolorowany rysunek piórkiem F.B. Wernera przedstawiający wygląd ...
    Zabudowa Wróblego Wzgórza (Sperlingsberg) które zostało zlikwidowane ...
    Wrocław. Widok Uniwersytetu (Akademii) od południa na rysunku ...
    Uniwersytet z Wieżą Cesarską (może ona naprawdę istniała?) na ...
    Planowany wygląd Gmachy Głównego Uniwersytetu Wrocławskiego, widok ...
    Fasada północna w 1760 r.
    Gmach Główny Uniwersytetu z projektowaną Wieżą Cesarską.
    Plac Uniwersytecki na litografii Wydawnictwa Dr. Arthur Katz Berlin-Halensee ...
    Wszechnica Wrocławska.
    Gruss aus Breslau.
    Gmach główny Uniwersytetu
    Uniwersytet, elewacja południowa w widoku od wschodu. Rysunek ...
    Uniwersytet Wrocławski,takiego chyba jeszcze nie mamy,pocztówka ...
    komentarze: 0
    Gmach Główny Uniwersytetu Wrocławskiego (wóz ten sam http://dolny-slask.org.pl/725627,foto.html?idEntity=508910 ...
    Uniwersytet jeszcze bez Szermierza.
    Plac Uniwersytecki .