Kamieniołom (dawny)

Istnieje częściowo

Zasoby złoża „Nowa Wieś” udokumentowano w formie karty rejestracyjnej w wysokości 336 tys. t (Stachowiak, 1985b), a następnie w kategorii C1 w wysokości 1 513 tys. t (Pilecki i in., 2000), przy czym wyniki badań laboratoryjnych w obu dokumentacjach bardzo się różniły. Gnejsy ze złoża są silnie spękane i poprzecinane drobnymi uskokami. Wykazują przez to rozsypliwość drobnobloczkową i drobnopłytową. Powierzchnia złoża wynosi 1,0 ha, średnia miąższość – 45,0 m, przy średnim nadkładzie 1,8 m i stosunku ...
Zasoby złoża „Nowa Wieś” udokumentowano w formie karty rejestracyjnej w wysokości 336 tys. t (Stachowiak, 1985b), a następnie w kategorii C1 w wysokości 1 513 tys. t (Pilecki i in., 2000), przy czym wyniki badań laboratoryjnych w obu dokumentacjach bardzo się różniły. Gnejsy ze złoża są silnie spękane i poprzecinane drobnymi uskokami. Wykazują przez to rozsypliwość drobnobloczkową i drobnopłytową. Powierzchnia złoża wynosi 1,0 ha, średnia miąższość – 45,0 m, przy średnim nadkładzie 1,8 m i stosunku N/Z 0,04. Kopalina charakteryzuje się średnimi parametrami: nasiąkliwością – 0,23% i porowatością – 4,69%. Gnejs spełnia wymogi dla kamienia łamanego i kruszywa łamanego. Złoże zaliczono do powszechnie występujących i konfliktowych, ze względu na położenie w Śnieżnickim Parku Krajobrazowym (ŚPK), na terenie leśnym. na podstawie dokumentacji PIG. Dodał .Z. Waluś.

Nowa Wieś leży u podnóża Masywu Śnieżnika.
    Wyrobisko po dawnym kamieniołomie. Co to za kamień? Melafir, czerwony ...